Foto’s bewerken in Lightroom
27 november 2021 
4 min. leestijd

Foto’s bewerken in Lightroom

Lightroom is de beste vriend van veel fotografen. In Lightroom bewerk je je foto’s gemakkelijk tot kunstwerkjes in jouw eigen, unieke stijl. We vertellen je in dit bericht over foto’s bewerken in Lightroom

 

Foto’s bewerken in je eigen stijl

In Lightroom bepaal jij helemaal zelf de stijl van je foto’s. Pas de kleuren aan via ‘HSL / Kleur’ of het kalibratiepaneel en maak lokale aanpassingen. Door de Lightroom instellingen consistent toe te passen, creëer je jouw eigen onderscheidende fotografie-stijl.

Je kunt je favoriete bewerkingen opslaan als presets, en op die manier met één klik alle foto’s uit een shoot dezelfde look geven. Je kunt bewerkingen makkelijk als een batch op al je foto’s toepassen, waardoor je heel efficiënt te werk gaat. Met één programma, Lightroom, kun je je foto’s dus omtoveren van ‘gewoontjes’ naar ‘helemaal jouw stijl!’.

 

RAW-foto’s bewerken in Lightroom

Voor maximale controle over hoe je foto’s uit de camera komen, fotografeer je in een handmatige keuzestand. In deze standen bepaal je de instellingen van je camera, en daarmee het eindresultaat, helemaal zelf. Dat is fijn, maar ook uitdagend. In sommige situaties kies je misschien net de verkeerde instelling voor witbalans, waardoor de foto veel warmer of kouder wordt dan je graag wilde. Ook kan het zijn dat de lichtomstandigheden moeilijk zijn, en dat het vrijwel onmogelijk is een foto te maken waarbij de lichte én donkere delen in de foto genoeg detail hebben.

De oplossing ligt in het fotograferen in RAW. RAW-bestanden moeten op de computer eerst omgezet worden naar andere bestandstypen, voordat je ze kunt afleveren aan je klant. Lightroom is één van de programma’s waarmee je RAW-bestanden kunt openen, bewerken en omzetten. In Lightroom kun je bijvoorbeeld de witbalans van RAW-bestanden aanpassen zonder kwaliteitsverlies.

 

Foto’s bewerken in Lightroom

Zoals eerder genoemd, pas je in Lightroom de kleuren van je foto helemaal aan naar jouw wens. In Lightroom kun je, net als in Photoshop, ook foto’s bijsnijden en kantelen zodat de horizon recht komt te staan. Storende elementen verwijder je uit je foto door te klonen en/of retoucheren. Voeg een gegradueerd filter toe om specifieke delen van de foto lichter of donkerder, of warmer of kouder te maken. Met de brush kun je nog specifieker aanpassingen maken. Draagt je model bijvoorbeeld een felrode jas, die afleidt van de rest van de foto? Dan kun je met de brush de kleuren van alleen de jas wat minder intens maken.

Lightroom is ook handig te gebruiken voor het omzetten van je foto’s in zwart-wit. Vaak is het resultaat van zwart-wit fotografie in de camera wat flets en niet helemaal zoals je het bedoeld had. In Lightroom kun je met vele schuifjes spelen, om de perfecte zwart-wit omzetting te maken. Sla de instellingen vervolgens op in een preset en je zet je foto’s voortaan in no-time om in zwart-witte kunstwerken.

 foto-bewerken-in-lightroom-stijl

Hoe download je Lightroom?

Je kunt Lightroom downloaden voor Windows en macOS. Voor de software betaal je vanaf 12.09 euro per maand. Voor die prijs heb je Lightroom op desktop en mobiel, en beperkte opslagruimte in de Lightroom Cloud. Met de Lightroom app op je mobiel kun je onderweg al foto’s bewerken als je jouw camera je de mogelijkheid geeft foto’s via wifi naar je telefoon te exporteren. Zo kun je ook op reis of tijdens een opdracht een voorproefje klaarzetten.

 

Leer foto’s bewerken in Lightroom

Zoals je ziet, is Lightroom een perfect programma om je foto’s te bewerken. Lightroom heeft veel functies, wat je veel mogelijkheden geeft, maar wat het ook uitdagend maakt om alles goed onder de knie te krijgen. We hebben daarom al onze Lightroom kennis verzameld in een online cursus Bewerking in Lightroom. We leggen je in heldere taal uit welke functies je in Lightroom vindt en hoe je deze het best gebruikt. Ook leer je hoe je je foto’s snel selecteert en organiseert en kun je meekijken hoe wij onze foto’s bewerken.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down