Lightroom presets maken, kopen en/of installeren
11 december 2021 
3 min. leestijd

Lightroom presets maken, kopen en/of installeren

Als fotograaf besteed je een groot deel van je tijd achter de computer om je foto’s na te bewerken. Dit is vaak een hele klus, die gelukkig een stuk sneller gemaakt kan worden door je veelgebruikte instellingen op te slaan. In het bewerkingsprogramma Lightroom kun je instellingen die je vaak gebruikt samen opslaan in een Lightroom preset.


Lightroom presets

Een Lightroom preset (in het Nederlands ‘voorinstelling’) is een verzamelingen van instellingen die je opslaat. De preset wordt toegevoegd aan het rijtje met presets in de ontwikkel-modus, zodat je dezelfde instellingen op verschillende foto’s toe kunt passen. Lightroom presets versnellen de fotobewerking daardoor enorm, zodat jij meer foto’s kunt bewerken in minder tijd. Daarnaast helpen presets je om een constante stijl aan te houden in je bewerking.

Je kunt zelf presets maken, of presets kopen en installeren. We leggen je uit hoe je dat doet.

Je Lightroom instellingen opslaan als een preset

  1. Bewerk in het Develop / Ontwikkel venster van Lightroom een foto zoals jij je foto’s altijd bewerkt.

  2. Links in beeld zie je een kopje Presets / Voorinstellingen, klik daar op het +-teken en kies Create Preset / Voorinstelling maken.

  3. Nu opent er een venster, waar je aanvinkt welke van de instellingen van die foto je op wilt slaan voor toekomstig gebruik.

  4. Geef je preset een naam waarmee je hem later weer terug kunt vinden.

  5. Kies een map om je preset in op te slaan binnen Lightroom. Wij raden je aan om je presets te sorteren in mapjes zoals ‘landschap’ en ‘portret’ of ‘kleur’ en ‘zwart-wit’ om het overzichtelijk te houden.

  6. Klik op maken en je hebt je eigen preset gemaakt.

Een Lightroom preset kopen

Voor het ontwikkelen van je eigen stijl binnen fotografie is het natuurlijk belangrijk dat je ook in de nabewerking een eigen stijl vindt. Dat wil niet zeggen dat je alles helemaal zelf moet bedenken en doen. Je kunt presets van anderen (online) aanschaffen en installeren in je eigen Lightroom.

Er zijn veel presets te koop op internet, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt voor jezelf eventueel eerst een moodboard maken van wat je ongeveer zoekt. Zo laat je je niet meeslepen door wat je ‘ook wel mooi vindt’ en zoek je heel gericht. Kijk of de fotografen van wie jij fan bent hun presets online te koop aanbieden. Er zijn ook verzamelwebsites waar je presets kunt kopen. Wij zijn fan van de VSCO presets, zoals Tribe Archipelago en Authentic Love.


Presets installeren in Lightroom

Je kunt aangeschafte presets installeren door in Lightroom een foto te openen in het Develop / Ontwikkel venster. Klik op het plusje in het Presets / Voorinstellingen menu en kies Import Presets / Voorinstellingen Importeren. Zoek de map waarin je je preset opgeslagen hebt en selecteer de preset om hem in te laden. Dit proces hoef je maar één keer te doen, daarna blijft de geïmporteerde presets onder Presets / Voorinstellingen staan. Je kunt deze preset eventueel aanpassen naar je eigen stijl en deze dan als nieuwe preset opslaan via de bovenstaande methode.

Een Lightroom preset toepassen op je foto’s

Vervolgens kun je je opgeslagen/geïnstalleerde preset op nieuwe foto’s toepassen. Dat kan op verschillende manieren.

  • Op alle foto’s die je importeert: klik binnen de Library / Bibliotheek op Import(eren) en kies welke foto’s je in Lightroom wilt laden. In het importeervenster klik je rechts op ‘Apply during import’ / ‘Toepassen tijdens importeren’ en kies je de preset / ontwikkelingsinstellingen die je op alle foto’s die je importeert wilt toepassen.

  • Op meerdere foto’s binnen één map: gebruik de Shift- of Ctrl-toets om in Library / Bibliotheek meerdere foto’s te selecteren, zoals je dat ook buiten Lightroom in een map zou doen en klik vervolgens rechts in beeld onder Quick Develop / Snel ontwikkelen op de preset die je op die foto’s toe wilt passen.

  • Op individuele foto’s: open het Develop / Ontwikkel venster, klik op de foto en klik links in beeld op de gewenste preset.


Hulp nodig met jouw fotobewerking?

Voordat je een preset kunt maken, moet je eerst weten welke instellingen je aanpast. Veel verschillende instellingen zorgen er samen voor dat je jouw unieke bewerkingsstijl vind. In onze online cursus Lightroom leren we je alles over de verschillende instellingen in Lightroom. We geven je tips voor hoe je alle functies gebruikt om een eigen stijl te vinden en je krijgt een behind the scenes kijkje terwijl wij onze foto’s bewerken. Wil je deze workshop liever in real life volgen, zodat je gelijk al je vragen kan stellen? Meld je dan aan voor onze workshop Lightroom!

Reactie plaatsen