Wat is het verschil tussen verzadiging en levendigheid?
07 januari 2022 
1 min. leestijd

Wat is het verschil tussen verzadiging en levendigheid?

De levendigheid en verzadiging van je foto bepalen hoe fel de kleuren van je foto zijn. In dit blog vertellen we je over het verschil tussen verzadiging en levendigheid en waarom het zo belangrijk is dat verschil te weten.


Het verschil tussen verzadiging en levendigheid

Levendigheid en verzadiging bepalen beiden hoe fel de kleuren van een foto zijn. Het grote verschil zit hem in de tinten die deze eigenschappen beïnvloeden.

  • Levendigheid heeft vooral effect op de kleuren roze, paars (magenta) en blauw.
  • Verzadiging heeft effect op de kleuren oranje, geel, rood en groen.

Vooral bij het bewerken van portretfoto’s is het belangrijk om je bewust te zijn van het verschil tussen levendigheid en verzadiging. De huid bevat namelijk gele, oranje en rode tinten, die dus het sterkst beïnvloed worden door de verzadiging. Voor landschapsfoto’s is het soms juist wél mooi om de verzadiging in plaats van de levendigheid te verhogen.

verzadigen-levendigheid

De verzadiging en levendigheid aanpassen in Lightroom

Nu je weet wat het verschil is tussen levendigheid en verzadiging, vertellen we je meer over het werken met deze twee eigenschappen in Lightroom. Je vindt de schuifjes voor verzadiging (saturation in het Engels) en levendigheid (vibrance in het Engels) in de Ontwikkel-modus onder het Standaard-paneel.

Schuif de schuifjes voor verzadiging en/of levendigheid naar rechts om de kleuren van de foto feller te maken. Zet ze niet gelijk op 80 tot 100 procent, maar verhoog ze langzaam vanaf nul. Je kunt de schuifjes natuurlijk ook gebruiken om de kleuren minder fel te maken, door ze naar links te bewegen.

Zoals hierboven beschreven, moet je bij het bewerken van foto’s met mensen voorzichtig zijn met de verzadiging. Door het schuifje voor verzadiging naar rechts te verschuiven, geef je iemand makkelijk de kleur van een wortel. Voor een charmanter effect, kun je beter de levendigheid aanpassen.


Leer je foto’s bewerken in Lightroom

Het aanpassen van de verzadiging en levendigheid van een foto is slechts één van de vele dingen die je in Lightroom kunt doen. Wij hebben een online cursus Lightroom gemaakt, waarin we al onze Lightroom-geheimen met je delen. We leggen je uit welke functies je in Lightroom vind, en hoe je die het beste gebruikt. Ook geven we je een kijkje achter de schermen bij het bewerken van onze foto’s in Lightroom. Volg je deze workshop liever op locatie? Meld je dan aan voor onze volgende offline cursus Lightroom.

Reactie plaatsen