Doelen behalen doe je zo: 7 tips
01 februari 2022 
3 min. leestijd

Doelen behalen doe je zo: 7 tips

Wil je groeien als ondernemer? Dan doe je er goed aan om doelen voor jezelf en je bedrijf te stellen. Wat wil je bereiken en op welke termijn? Wil je je eigen fotografiestijl vinden, je social media bereik vergroten en/of meer klanten vinden? Dan moet je slim doelen stellen. Hoe stel je doelen en hoe zorgt je ervoor dat je die doelen behaalt? Wij geven je zeven tips.

1. Bepaal wat jouw doelen zijn

Wat wil je écht bereikt hebben over een week / maand / jaar? Zorg dat je niet alleen doelen voor de lange termijn hebt, maar ook doelen stelt die je al op kortere termijn kunt behalen. Van het behalen van doelen krijgen je motivatie en zelfvertrouwen een boost. Bekijk per doel ook de prioriteit, zodat je niet aan 30 doelen tegelijkertijd werkt. Wij raden je aan om je op maximaal drie doelen tegelijk te focussen. Het is oké om doelen uit te stellen zodat je nu al je tijd en energie in de doelen met hogere prioriteit kunt steken.

 positieve-doelen-stellen

2. Formuleer je doelen positief

Zorg dat je je doelen positief formuleert. Dus niet: ‘ik wil niet meer voor een baas werken’, maar ‘ik wil als zelfstandige genoeg verdienen (om niet meer voor een baas te hoeven werken)’ bijvoorbeeld. Klinkt heel anders toch?

3. Schrijf je doelen op

Alleen in je hoofd helder hebben wat je wilt bereiken is niet genoeg. Uit een Amerikaanse studie onder studenten aan een universiteit bleek dat iedereen die zijn doelen op papier had gezet, zijn doelen behaalde. Degenen die de doelen niet opgeschreven hadden, behaalden veel minder vaak hun doelen. Maak dus zichtbaar wat je wilt bereiken.

4. Maak je doelen flexibel

Je doelen zijn niet onveranderbaar. Je kunt je doelen aanpassen als er dingen veranderen in je leven. Check dus regelmatig bij jezelf: zijn de doelen waar ik nu naar toe werk nog steeds dé doelen waar ik op dit moment aan wil of moet werken. Zijn ze nog in balans met je privé leven?

5. Bepaal subdoelen

Heb je eenmaal helder wat je grote doelen zijn, bedenk dan met welke tussenstappen je deze gaat behalen. ‘Ik wil over een jaar als zelfstandig fotograaf werken’ is vrij groot en bestaat uit vele subdoelen zoals een portfolio opbouwen, social media profielen opzetten en inschrijven bij de KvK. Zorg dat dit logische stappen zijn in het bereiken van jouw einddoel. Schrijf ook deze tussenstappen op, zo houd je overzicht op waar je staat en wat je al hebt bereikt.

6. Formuleer je (sub)doelen volgens het SMART principe.

Stel je doelen volgens het SMART-principe en de kans is groot dat je ze behaalt. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Specifiek: stel eenvoudig geformuleerde doelen. Een heldere, korte zin die precies helder maakt wat jij wilt bereiken. Formuleer zo compact mogelijk wat je gaat doen, waarom dit nu belangrijk is en hoe je het gaat doen.

Meetbaar: als je niet kunt meten/zien of je doel behaalt is, kun je hem nooit écht behalen… ‘Ik wil minstens 3 betalende klanten per week’ is meetbaar, ‘ik wil succesvol fotograaf zijn’ niet.

Acceptabel: is dit een doel dat je écht graag wilt behalen? Raak je gemotiveerd en enthousiast als je aan dit doel denkt? Is dit niet iets waarvan je vindt dat je het moet doen omdat anderen dat verwachten, maar iets wat écht uit jezelf komt?

Realistisch: zorg dat je doel vol te houden en haalbaar is. Zet je deadlines niet op te korte termijn. Heb je nu nog geen betalende klanten, dan is de kans klein dat je er over een maand 5 per week hebt. Onrealistische doelen stellen zorgt voor stress en een deuk in je zelfvertrouwen en motivatie.

Tijdsgebonden: bepaal wanneer je je doelen behaald wilt hebben. Je werkt productiever met een deadline dan met een vage ‘ooit wil ik…’. Zorg wel dat je deadlines realistisch zijn om jezelf niet te demotiveren of overwerken.

beweging-fotograferen

7. Vier je successen

Ga na het behalen van je ene doel niet direct door met een ander/nieuw doel, maar vier je succes! Je hebt tenslotte hard gewerkt om je doel te behalen, dat verdient een leuk uitje/drankje/cadeautje!


Opdracht: hoe ga jij je doelen behalen?

Je weet nu hoe je goede doelen stelt. Plan een uurtje voor jezelf in om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan. Stel SMART doelen voor jezelf en bedenk welke stappen je deze week al kunt zetten om deze doelen te behalen. Laat je niet ontmoedigen door jouw innerlijke criticus, jij weet precies welke doelen je voor ogen hebt, dus ga daarvoor!

Wil je je skills als fotograaf verder ontwikkelen? Dan zijn deze cursussen iets voor jou:

Of bekijk onze andere online fotocursussen en workshops voor fotografen.

Reactie plaatsen