Hoe behoud je balans tussen werk en privé als je van je hobby je werk maakt?
18 januari 2022 
3 min. leestijd

Hoe behoud je balans tussen werk en privé als je van je hobby je werk maakt?

Van je hobby je werk maken, dat klinkt toch echt als een droom? Hoe leuk zou het zijn als je voldoende inkomsten uit je fotografie kon halen, en niet langer in loondienst werk hoeft te doen wat minder goed bij je past! Misschien ben jij op korte of langere termijn van plan fulltime als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Superleuk! Maar hoe zorg je dat je de balans tussen werk en privé behoudt als je hobby je werk wordt? 


Waarom is de balans tussen werk en privé zo belangrijk?

Werken als zelfstandig fotograaf vereist veel tijd en inspanning. Niet alleen ben je veel aan het fotograferen, maar ook de nabewerking, het schrijven van blogs en social media posts, het beantwoorden van mails en het bijhouden van je website kosten een hoop tijd. Deed je dit alles vroeger misschien ter ontspanning ‘s avonds na werktijd, nu is het werk. Blijf je de gewoonte houden om ‘s avonds nog even je social media en mail te checken en die paar foto’s nog even te bewerken? Grote kans dat dat ten koste gaat van tijd voor jezelf… met als gevolg dat werk en privé niet langer in balans zijn. Op de langere termijn kan dat zorgen voor een burn-out of andere lichamelijke en psychische klachten, waar jij niet op zit te wachten natuurlijk! Wij geven je vijf tips waarmee je dit voorkomt.


Tip 1: zoek een (nieuwe) hobby

Fotografie was eerder misschien je ontspanning buiten werktijd. Nu is fotografie belangrijkste inkomstenbron en komt er druk te liggen op het maken en afleveren van foto’s. Aan het eind van de dag nog even met fotografie bezig zijn is nu een stuk minder effectief ter ontspanning dan voorheen. Tijd voor een nieuwe hobby! Luister goed naar waar je lijf behoefte aan heeft. Is dat meer creatieve uitingen zoals schilderen of knutselen? Een goed boek lezen? Of misschien juist iets heel fysieks zoals een uurtje wandelen of een rondje cardio in de sportschool? 


Tip 2: maak een duidelijke planning met voldoende pauzes

Zorg voor afgebakende tijdsgrenzen waarin jij met je bedrijf aan het werk bent. In loondienst trok je misschien om zes uur de deur achter je dicht, maar nu je eigen baas bent is het een stuk makkelijker om nog ‘even’ door te werken. En ‘even’ kan zo een paar uur worden, waarna je vermoeid op de bank zakt en geen energie meer hebt voor iets anders dan een reep Tony’s eten. 

Zorg daarom dat je aan het begin van de dag een realistische tijdsplanning voor je hebt liggen. Rooster voldoende tijd in voor elke taak en vergeet daarbij niet dat rustpauzes ook belangrijk zijn. Begin met je belangrijkste taken voor die dag, zodat je niet over hoeft te werken als de laatste, minder belangrijke taak van die dag niet afkomt. 


Tip 3: ontvang geen werkmail op je telefoon

Tegenwoordig kun je met één druk op de knop je zakelijke mail op je telefoon openen. Handig natuurlijk als je even snel iets op moet zoeken, maar ook een valkuil voor enthousiastelingen die zich dan niet kunnen beheersen voor bedtijd nog even snel de mail te lezen. Voor je het weet ben je ‘s avonds laat nog klanten aan het beantwoorden of allerlei TO-DO’s aan je lijstje toe aan het voegen. 

Grote kans dat je als fotograaf toch wel dagelijks achter je computer zit. Je werkmail ontvangen op je telefoon is dan dus niet noodzakelijk. Open je mail alleen vanaf je computer. Er gebeurt echt geen ramp als je een mail een (halve) dag later beantwoord wordt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je mail op twee vaste dagen in de week te beantwoorden. Communiceer dit met je klanten via je e-mailhandtekening.


Tip 4: zorg dat je écht vrij ben op je vrije dag(en)

Vergeet niet dat je, ook als je leuk werk hebt, regelmatig een vrije dag nodig hebt. Een dag waarop je écht vrij bent. Zet je telefoon offline, slaap uit, ga naar buiten en/of spreek af met vrienden.

Zo’n dag kan voelen als verspilling van je tijd, zeker als je net je bedrijf opzet, maar juist als je even helemaal opgaat in het moment, tot rust komt en tijd doorbrengt met inspirerende mensen groeit je bedrijf. Want ga voor jezelf eens na: wanneer kwamen jouw beste ideeën en voel je je het meest creatief? Toen je in een editing marathon zat of toen je een boswandeling maakte? En bovendien: met een burn-out kun je ook geen bedrijf leiden.


Tip 5: blijf genieten van je werk!

Werken is niet altijd leuk, zeker niet al je agenda nét wat te vol raakt. Vergeet niet: fotografie is leuk! Soms is het lastig omschakelen van een strakke nabewerking-deadline naar een fotoshoot. Zorg dat je 10-15 minuten eerder aankomt op de locatie van de shoot en loop een stukje. Haal een paar keer diep adem (naar je buik!) en focus je op de geuren en kleuren van de locatie. Zorg dat je uit de haastige modus komt en in de ‘leuk we gaan een fotoshoot doen’ modus. 

Plan bovendien genoeg vrij werk in. Ga zonder verwachtingen van jezelf of anderen met je camera op pad en leef je creatief uit.

--> Wil je meer leren over (slim) ondernemen? Meld je aan voor ons Sunfield Academy Program: professioneel fotograaf worden, of onze mastermind voor creatieve ondernemers. Mogelijk vind je onze fotografie masterclasses en fotografie cursussen ook interessant.

Reactie plaatsen