Zonsondergang fotograferen: zo doe je dat
12 december 2021 
7 min. leestijd

Zonsondergang fotograferen: zo doe je dat

Wat is er romantischer dan fotograferen bij zonsondergang? En dat fijne warme licht in wat ze het golden hour noemen… Tegenlicht, zijlicht of frontaal licht, afhankelijk van je positie ten opzicht van de zon heb je het allemaal tot je beschikking. Wij geven je tips waarmee jij de mooiste foto’s bij zonsondergang maakt.

zonsondergang fotograferen landschap

Landschappen fotograferen bij zonsondergang

Landschappen fotograferen tijdens zonsondergang is vaak mooier, maar niet per se makkelijker dan fotograferen in fel daglicht. Daarom geven we je zes tips voor het fotograferen van landschappen bij zonsondergang. Maak je liever portretfoto’s? Scrol dan naar beneden voor de tips voor portretfotografie bij zonsondergang.


Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga vooraf eens kijken op de locatie die je in gedachten hebt voor je fotoshoot bij zonsondergang. Zoek een goede voorgrond en kijk waar de zon precies achter de horizon zal zakken. Het moment dat de zon achter de horizon zakt duurt slechts een paar seconden en dankzij een goede voorbereiding kun je gelijk op de plek met het beste licht fotograferen.


Tip 2: Kies een avond met lichte bewolking voor een kleurige lucht

Of je een mooie zonsondergang krijgt of niet hangt vooral af van de bewolking. Op een zwaar bewolkte dag zie je natuurlijk de zon sowieso niet ondergaan. Bij een strakblauwe lucht zie je de zon als een felle lichtbol achter de horizon zakken. In dat geval kun je voor een interessante achtergrond de zon door een boom of tussen je modellen door te laten schijnen. De typische gekleurde wolkenluchten zie je bij lichte bewolking met veel ruimte tussen de wolken. De kleuren ontstaan als de zon tegen de onderkant van de wolk schijnt en hoe meer losse ‘groepjes’ wolken, hoe mooier de lucht kleurt.

Tip 3: Denk na over de beste belichting voor je foto bij zonsondergang

Er is geen kant-en-klare combinatie van instellingen die voor elke situatie te gebruiken is. Zorg dat je een diafragma kiest waarbij alles wat jij scherp wilt hebben scherp is, een sluitertijd waarbij je geen bewegingsonscherpte krijgt en kies een geschikte ISO waarde volgens de belichtingsdriehoek. Bekijk tussendoor je foto’s om te controleren of ze niet onder- of overbelicht zijn. Omdat je bij zonsondergang vaak met grote contrasten werkt, zal er altijd iets in je foto wat te licht of te donker zijn. Zolang je schaduwen niet helemaal zwart en je hooglichten niet uitgebeten wit zijn, kun je dit in je nabewerking corrigeren.

 

Tip 4: Kies een interessante compositie en voorgrond

Geen goede foto zonder een goede compositie en interessante voorgrond. Boven in beeld zie je de mooi gekleurde wolken misschien al, maar zorg dat er ook op de voorgrond iets te zien is. Denk bijvoorbeeld aan een boom of een reflectie in een plasje. Maak gebruik van lijnen in het landschap om het oog van de kijker de foto door te leiden. Zoek bijvoorbeeld een pad of hek dat wegloopt richting de ondergaande zon.

--> meer leren over compositie? Meld je aan voor onze fotografiecommunity The Backpacker of onze online cursus fotografie!


Tip 5: Experimenteer met de lichtval

‘Je mag niet tegen de zon in fotograferen’ is een mythe die je nog vaak hoort. Maar misschien is het juist tegen de zon in dat jij je beste foto’s maakt. Een gouden randje om de mensen in je foto en/of de zon die als een sterretje precies door de bladeren van een boom schittert. Je kunt natuurlijk ook met de zon in je rug fotograferen of het licht van de zijkant op je onderwerpen laten vallen. Experimenteer tot je gevonden hebt wat bij jou past.

Tip 6: Blijf nog even hangen voor the blue hour

De mooie kleuren verdwijnen niet uit de lucht zodra de zon achter de horizon gezakt is. Vaak gaat het schouwspel van kleuren nog even door tijdens het blue hour. Ga dus zeker niet te vroeg naar huis. Omdat je nu wel minder licht tot je beschikking hebt, is het handig om een statief mee te nemen.

koppel fotograferen zonsondergang

Portretfoto’s bij zonsondergang

Zacht en warm licht, een romantisch sfeertje en een dromerig gouden randje om je model. Voor dit effect fotografeer je bij zonsopkomst of zonsondergang. Met de zon in je rug, of juist tegen de zon in. Wij geven je vijf tips voor magische portretfoto’s bij zonsondergang.


1. Bereid je fotoshoot bij zonsondergang goed voor

Je weet misschien uit ervaring dat het een groot verschil maakt hoe hoog de zon aan de hemel staat. Het warmste (en volgens ons ook mooiste) licht zie je als de zon wat lager aan de hemel staat, vlak voordat hij ondergaat. Ga vooraf dus al even op onderzoek uit en ontdek hoe laat de zon op jouw locatie op de mooiste hoogte staat.

Zoek bij voorkeur een locatie uit met bomen die je tussen jou en je model(len) kunt plaatsen. Met de techniek die we verderop uitleggen, bereik je zo prachtig effect bij tegenlicht. Houd daarbij de keuze van je locatie dus al rekening mee.


2. Maak goed belichte portretfoto’s bij zonsondergang

Maak bij zonsondergang bijvoorbeeld foto’s tegen het licht in. Wanneer je dit doet, is je achtergrond veel lichter dan je model. Je hebt dus te maken met een groot contrast, waardoor het onmogelijk is zowel de lichtste als de donkerste delen van je foto perfect te belichten. Gelukkig kun je in Lightroom hiervoor corrigeren. Fotografeer in RAW om daarbij kwaliteitsverlies te voorkomen. Kies voor je foto een gemiddelde belichting uit, waarbij de hooglichten niet uitgebeten wit en de schaduwen niet diepzwart zijn. In deze extreme gevallen raken details verloren, die je ook in Lightroom niet terug kunt halen.

Het verschilt per cameramerk wat de beste belichting is. Zo is Nikon beter in het herstellen van details in de schaduwen, waar Canon dat beter kan in lichte delen van de foto. Met een Nikon camera kun je dus beter je foto relatief meer onderbelichten om meer details in de lichte delen te bewaren. Met een Canon camera is het belangrijker de schaduwen relatief meer te belichten.

Experimenteer met de instellingen van jouw camera en kijk in de nabewerking wat het beste voor jou werkt.

fotograferen zonsondergang portret

3. De beste instellingen voor portretfoto’s bij zonsondergang

Zet je camera daarom in de manual modus, zodat je volledige controle over je instellingen hebt. Je begint met het instellen van je diafragma. Wil je graag een soort ‘lichtvlek’ (flare) creëren zoals op onderstaande foto, kies dan een klein diafragmagetal. Wil je je lichtbron als sterretje weergeven, zoals in tip 5 uitgelegd, kies dan een groter getal.

Vervolgens is het tijd om een sluitertijd en ISO waarde te kiezen die bij dat diafragma voor een goed belichte foto zorgen. Doe dit met je kennis van de belichtingsdriehoek in je hoofd. Houd je ISO waarde zo laag mogelijk, om ruis te voorkomen. Controleer het resultaat tussendoor in je camera, om te voorkomen dat je met over- of onderbelichte foto’s thuiskomt.


4. Maak gebruik van reflectie

Je kunt het contrast tussen je model en de lichtere achtergrond verkleinen door gebruik te maken van reflectie van het licht. Een licht oppervlak aan de schaduwkant van je model kan het licht dat van achter het model komt terugsturen. Op die manier licht je de delen van je model die in de schaduw staan wat op.

Kijk op locatie goed om je heen of je een natuurlijke reflector ziet. Lichte oppervlakken zoals een pad van schelpen of beton, een wateroppervlak of een witte muur doen het vaak goed. Mocht er geen natuurlijke reflector zijn, dan kun je zelf iets meenemen om het licht te reflecteren. Denk bijvoorbeeld aan een reflectiescherm met gouden oppervlak, dat ook direct een warm kleurtje toevoegt aan de schaduwen in je foto.

zonsondergang-fotograferen

5. Speel met de positie van de ondergaande zon in je portretfoto

Er zijn grofweg drie posities voor de zon. De zon kan achter, boven of naast je model staan, of helemaal uit beeld zijn. Zet je de zon recht achter je model, dan blokkeert je model het licht en krijgt hij/zij een gouden randje om het haar.

Je kunt de zon ook (net) niet achter je model in beeld plaatsen. De zon die recht in je lens schijnt, geeft vaak grote lichtvlekken en niet altijd een mooi effect. Het helpt om de zon net achter het randje van een boom, gebouw of gezicht te plaatsen. Plaats de zon bijvoorbeeld net achter een boomtak. het licht is dan veel minder fel, terwijl je nog wel het dromerige effect van tegenlicht bereikt. Speel met je positie, loop wat heen en weer en zak eens door je knieën om de beste hoogte van de zon in beeld te vinden.

Tenslotte kun je de zon natuurlijk ook nét buiten je beeld houden. Het kan mooi zijn om met een groot diafragmagetal te werken om een lichtvlek te maken zoals in onderstaande foto.


De zon als sterretje in je foto

Wil je een magisch effect toevoegen aan je zonsondergangsfoto? Maak dan een ster-zonnetje door te kiezen voor een diafragmagetal rond de f/11 of f/13. Zorg dat de zon net door de bomen schijnt of net boven de horizon uit piept. Experimenteer met hoeveel van de zon in beeld moet zijn voor het optimale effect. Beweeg langzaam heen en weer en vergelijk de resulterende foto’s.


Deel jouw mooiste zonsondergangsfoto met ons

Wij zijn dol op zonsondergangen en kijken uit naar jouw foto’s. Zorg dat wij ze te zien krijgen door bij je foto of story ‘@sunfieldacademy’ te taggen!  We zijn benieuwd!

Vind je het leuk om meer te leren over fotografie? Doe mee aan onze cursus bruidsfotografie of een van onze fotografie workshops!

Reactie plaatsen