Werken met helderheid en textuur in Lightroom
08 december 2021 
2 min. leestijd

Werken met helderheid en textuur in Lightroom

Hoe scherp de randen en details van je foto zijn, wordt aangeduid met de helderheid en textuur in Lightroom. Deze twee functies lijken veel op elkaar, maar hebben effect op verschillende delen van de foto. Wij leggen je uit wat deze twee eigenschappen inhouden, en hoe je ze toepast in je foto.


De helderheid en textuur van een foto

In Photoshop en veel andere bewerkingsprogramma’s wordt met ‘helderheid’ bedoeld hoe licht of donker een foto is. In Lightroom is dat niet het geval, en dat werkt soms verwarrend. Het was handiger geweest als de makers een andere term gekozen hadden, maar nu moeten we het hier mee doen.

De ‘helderheid’-functie in Lightroom gaat over hoe blurry of scherp de contouren in een foto zijn. Stel je een foto van de berg voor. In een foto met een hoge helderheid, zie je de lijn van de berg heel scherp aftekenen tegen de lucht. In een foto met een lage helderheid, is die lijn meer blurry.

De textuur van een foto gaat over meer subtiele details. In het voorbeeld van de bergfoto, heeft het aanpassen van de textuur invloed op de planten op de berghelling. Bij een grotere textuur, zijn meer details zichtbaar in de foto.

De helderheid en textuur aanpassen in Lightroom

De schuifjes voor textuur en helderheid vind je in de ontwikkel-modus in het Standaard-paneel.

Zet je het schuifje van de helderheid helemaal naar links, dan wordt de foto heel blurry. Alsof iemand met slecht zicht zonder bril naar een foto kijkt. Schuif je het schuifje helemaal naar rechts, dan worden de randen van de foto juist heel scherp. Bij een foto van een grasveld worden dan bijvoorbeeld de randen van elk grassprietje heel duidelijk zichtbaar. In praktijk zet je het schuifje eigenlijk nooit helemaal naar links of rechts, maar meer rond het midden.

Zoals gezegd, werkt het textuur-schuifje vooral op de details van de foto. Zet je het schuifje helemaal naar rechts, dan tekenen alle details in de foto scherp af. De effecten van textuur zijn vaak wat subtieler. Door de textuur te verlagen, worden de details zachter. Dit kun je heel fijn toepassen om iemands huid wat te verzachten en de poriën minder zichtbaar te maken. Dit kun je het best doen door lokale aanpassingen te maken met het penseel in Lightroom.

Wij gebruiken de functies helderheid en textuur vooral in landschapsfoto’s, en vrijwel nooit in portretten. Experimenteer zelf voor welk soort foto’s deze functies in jouw stijl passen. helderheid-en-structuur-lightroom


Meer handige functies in Lightroom

De schuifjes voor helderheid en textuur zijn slechts twee van de vele schuifjes die je in het bewerkingsprogramma ziet. We kunnen ons voorstellen dat al die schuifjes wat overweldigend zijn in het begin. Om je te helpen, leggen wij in onze online cursus Lightroom stap voor stap uit wat welk schuifje doet. We geven je handige tips en tricks, en je kunt meekijken hoe wij onze foto’s bewerken. Zien we je daar?

Reactie plaatsen