Welke camera moet ik kopen?
04 april 2021 
7 min. leestijd

Welke camera moet ik kopen?

Je maakt al een tijdje met veel plezier foto’s met je telefoon, maar nu wil je meer uit je fotografietalent halen. Je wilt ook bij fel licht of juist donker weer goede foto’s kunnen maken. Zo’n  onscherpe achtergrond achter je onderwerp lijkt jou ook wel wat. En actiefoto’s maken van je huisdier of een sportwedstrijd, zonder dat alles onscherp is.

Gefeliciteerd, het is tijd voor je eerste ‘echte’ camera! Je hebt vast gehoord van ‘spiegelreflexcamera’ en misschien ook wel van ‘systeemcamera’. Typ die termen in de Google zoekbalk en dan… zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Alleen van Nikon zijn er al meer dan 50 modellen spiegelreflexcamera’s, die onderling verschillen in onder andere sensorgrootte, maximale ISO waarde, aantal megapixels etc. Begrippen waar je misschien nog nooit eerder gehoord hebt. Hoe maak je daar nou je keuze uit?

Om je op weg te helpen volgt hieronder een stappenplan ‘welke camera moet ik kopen?’.

 

Welke camera moet ik kopen? Stap 1: kies je type camera

Digitale camera’s zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Compactcamera
  • Spiegelreflex camera
  • Systeemcamera

Compactcamera’s zijn die kleine digitale camera’s met een vaste lens. De camera’s die je veel zag voordat de smartphone zo populair werd. Tegenwoordig doen telefooncamera’s qua kwaliteit niet meer onder voor de (betaalbare) compactcamera’s.
Een betere keuze zou zijn een spiegelreflex camera of systeemcamera aan te schaffen. Een grotere investering, maar: betere kwaliteit, zelf controle over de instellingen en een ruime keuze in lenzen.

Spiegelreflexcamera’s zijn grotere camera’s met minstens zo grote lenzen die je vaak ziet bij professionele fotografen. Deze camera’s hebben een spiegel in de behuizing, waar via de lens licht op valt. Als jij op de ontspanknop drukt klapt de spiegel omhoog en valt het licht op de sensor in de camera. Wat jij door de zoeker (dat kleine ‘kijkgat’ op de achterkant van je camera) zag wordt dan als foto opgeslagen.

Systeemcamera’s zijn camera’s die net als spiegelreflexcamera’s goede kwaliteit foto’s leveren en verwisselbare lenzen hebben. Systeemcamera’s hebben echter geen spiegel, waardoor ze vaak kleiner zijn dan spiegelreflexcamera’s. Door de zoeker zie je live hoe je foto eruit komt te zien, in plaats van wat je met het blote oog ook zou zien.

welke-camera-moet-ik-kopen

 

Welke camera moet ik kopen? Spiegelreflex- of systeemcamera?

Wil je écht een stap vooruit maken, dan kies je dus voor de spiegelreflex- of systeemcamera.
Oudere modellen systeemcamera’s zijn vaak langzamer met het scherpstellen en maken van de foto. Ook hebben ze vaak een kleinere sensor, waardoor de kwaliteit van de foto’s lager is.

Recente modellen van de twee types camera’s verschillen vooral nog in gewicht en kostenplaatje. Systeemcamera’s zijn kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Een voordeel als je je camera mee wilt nemen op reis of de hele dag om je nek mee moet dragen. Een zwaardere, grotere camera voelt voor veel mensen wel fijner aan in de hand.
Nadeel van een systeemcamera is de hogere prijs. Wil je een systeemcamera die net zo’n goede kwaliteit levert en net zo snel is als een (oudere) spiegelreflex, dan moet je een recent model aanschaffen. Kies je voor een spiegelreflex, dan doet een ouder (en dus goedkoper) model voor de beginnende fotograaf vaak niet onder voor de meest recente modellen. Daar komt bij dat de lenzen voor systeemcamera’s nog volop in ontwikkeling zijn (dus minder keuze). Voor spiegelreflexcamera’s is er een ruime(re) keuze in goede kwaliteit objectieven (nieuw en tweedehands) voor lagere prijzen.

Heb je een klein budget en vind je een grotere camera geen probleem? ? kies voor een spiegelreflexcamera
Heb je een groot budget en is een klein formaat van de camera voor jou heel belangrijk ? kies voor een systeemcamera

 

Welke camera moet ik kopen? Stap 2: kies je budget

Je hebt inmiddels de keuze gemaakt tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera. De volgende vraag: wat is je budget? Vergeet niet dat camera’s vaak zonder lens, of met een standaard (kit)lens geleverd worden. De kwaliteit van je lenzen is minstens zo belangrijk voor goede foto’s als de kwaliteit van je camera.

Goede lenzen zijn prijzig. Je levert soms betere kwaliteit foto’s met een goedkopere camera + goede lens dan met een duurdere camera + kitlens. Ik zou zeker een deel van je budget reserveren voor een goede lens. Wil je honden fotograferen? Dan is een zoomlens onmisbaar. Wil je portretten maken? Dan kan een betaalbare 50mm lens (zo’n 100 euro) al veel verschil maken in de kwaliteit van je foto’s.

Ga je voor een systeemcamera en wil je geen problemen hebben met vertraging en lagere kwaliteit in de oudere modellen, dan kun je het best voor een nieuwer model kiezen.
Kies je voor een spiegelreflex? Dan kun je prima starten met een wat ouder model. Bekijk wat er op de markt is en Google dan wat de voorganger van dat model is. Vaak is het verschil in kwaliteit zo klein dat een ouder model prima voldoet. Deze kun je vervolgens tweedehands of als occasion via een fotowinkel voor een leuke prijs aanschaffen. Zo blijft er meer budget beschikbaar voor lenzen, workshops, etc.

Budget voor de camera helder? Dan is het nu tijd om je wensen op papier te zetten.

sunfield-academy-portfolio-bootcamp

Stap 3: zet helder op papier welke eisen jij stelt aan je camera

Camera’s verschillen onderling in een aantal eigenschappen. Focus op wat voor jou écht belangrijk is, en zoek dan het beste wat je kunt krijgen binnen jouw budget.

‘ik wil snel bewegende onderwerpen kunnen fotograferen met mijn camera’
Camera’s verschillen onderling in hoeveel foto’s ze per seconde kunnen verwerken (‘frames per second’, of ‘fps’). Wil je veel foto’s achter elkaar kunnen maken, dat ‘klik klik klik klik’ dat je bij sportfotografen vaak hoort, dan kies je een camera met zoveel mogelijk fps. Handig als je je wilt richten op actiefotografie.

‘ik wil vooral foto’s maken in donkere omgeving, zoals in een huis of na zonsondergang
In je camera kun je de lichtgevoeligheid, ook wel de ISO-waarde genoemd, instellen. Maak je foto’s in een donkere kerk zonder flitser, dan zal je de ISO waarde hoger in moeten stellen voor een goed belichte foto dan tijdens een zonnige middag in het park.
Bij een hogere ISO-waarde neemt de hoeveelheid ruis in je foto toe. Die korreltjes die je ziet op ouderwetse foto’s? Dat is ruis. En hoewel dat heel mooi kan zijn, is het vaak niet gewenst in elke foto die je maakt. Camera’s verschillen onderling in hoe goed ze presteren bij hogere ISO-waarden. De ene camera heeft bij ISO 1000 meer ruis dan de andere. Op internet zijn vele pagina’s te vinden die het ruisniveau van twee camera’s vergelijken. Vaak hebben nieuwere modellen minder last van ruis.

‘ik wil ook kunnen filmen met mijn camera’
De meeste nieuwe modellen camera’s hebben een videofunctie. Het vergt enige oefening, maar met een spiegelreflex kun je goede kwaliteit video’s maken.

‘ik wil op een schermpje kunnen zien wat ik fotografeer’
Wil jij wat je fotografeert zien op een LCD scherm achterop je spiegelreflexcamera? Zoek dan een camera met ‘live view’. Op het scherm zie je dan gelijk hoe je foto er uit komt te zien en kun je direct het effect zien als je je instellingen aanpast.
In systeemcamera’s zie je door de zoeker standaard een klein digitaal schermpje waarop je precies ziet hoe jouw foto eruit komt te zien.

‘mijn camera moet mee op backpackvakantie en moet zo licht mogelijk zijn’
Zowel systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s verschillen onderling in gewicht. Kleinere camera’s met kleinere accu’s wegen minder dan de professionelere, grotere modellen. In de specificaties van je camera kun je vaak precies zien wat alles weegt.

‘ik wil mijn foto’s op héél groot formaat kunnen afdrukken’
Wil jij je foto’s als posters of behang ophangen? Dan wil je bij je zoektocht letten op sensorgrootte. Een grotere sensor levert hogere kwaliteit foto’s. Laat je niet teveel afleiden door het aantal megapixels dat een camera heeft. Een camera met een grotere sensor kan betere kwaliteit leveren dan een camera met een kleinere sensor maar meer megapixels.

–> Zet nu op papier waar jouw camera sowieso aan moet voldoen. Dit zijn je belangrijkste focuspunten!

 

Stap 4: maak een voorlopige keuze en probeer hem uit

Houd in je hoofd dat er niet één juiste keuze is. Er zullen vele opties zijn die aan je wensen voldoen. Staar je niet blind op de verschillen tussen vergelijkbare camera’s, vaak zijn deze zo klein dat ze je niet eens op zouden vallen als je twee foto’s van beiden naast elkaar zou leggen.

Maak een voorlopige keuze, kijk waar die camera verkocht wordt en ga hem eens testen. Je bent van plan vele uren met de camera door te brengen, dan moet hij wel lekker aanvoelen in je hand! Vraag ook zeker hulp als je in een camerawinkel bent: ‘dit zijn mijn eisen, welke camera’s voldoen hier aan?’ en probeer verschillende modellen uit!

 

Welke camera moet ik kopen? Conclusie

Ben jij overtuigd dat het nu dan toch echt tijd is om van je telefoon en/of compactcamera de overstap naar een professionelere camera te maken? Leuk, dit is het begin van een nieuw avontuur! Nog even kort samengevat wat je nu te doen staat:

1. Kies of je een systeemcamera of een spiegelreflexcamera wilt.
2. Bepaal je budget. Vergeet hierbij andere investeringen in bijvoorbeeld lenzen, geheugenkaarten, etc. niet.
3. Schrijf op aan welke eisen jouw camera écht moet voldoen om een goede match met jou en je interesses te zijn.
4. Op naar de camerawinkel om jouw voorlopige keuze(s) uit te proberen!

Tip: leer meer over camera's kiezen in onze masterclass Camera Kiezen, onderdeel van onze online fotografiecommunity.

Reactie plaatsen