Op avontuur met de nieuwe Canon R5 en R6
29 oktober 2020 
5 min. leestijd

Op avontuur met de nieuwe Canon R5 en R6

Als portret- en bruidsfotograaf fotografeer ik graag met Nikon camera’s. Toch kon ik het aanbod van CameraNu om twee splinternieuwe Canon camera’s te testen niet weerstaan. Zo kwam het dat ik de afgelopen weken met de Canon R5 en de Canon R6 binnen en buiten de Nederlandse grenzen op avontuur ging.

Let me introduce you de Canon R5 en R6

Voordat ik je laat zien wat voor geweldige avonturen we beleefd hebben, wil ik je even voorstellen aan deze twee indrukwekkende, nieuwe leden van de Canon-familie. De Canon R5 en de Canon R6 zijn beiden fullframe systeemcamera’s. Even opfrissen: kort samengevat is een systeemcamera een digitale camera met verwisselbare lenzen en geen spiegel. Een groot voordeel van systeemcamera’s is dat je direct op beeld ziet hoe de foto eruit komt te zien, nog voordat je de foto gemaakt hebt. In de zoeker of op het lcd-scherm achterop de camera zie je direct of je foto niet te licht of te donker wordt Ik testte deze camera’s met een Canon 24-70mm f/2.8 en een 35mm f/1.8 lens. Beide lenzen zijn heel geschikt voor het fotograferen van verliefde stellen, en dat is precies wat ik ging doen!

Canon-R5-en-R6Canon-R5-vs-R6

De ultieme test: een elopement fotograferen in de Dolomieten

Ik had avontuurlijke fotoshoots en een content retreat op de planning staan. Een goed moment om te testen of de camera’s geschikt zijn voor het soort werk dat ik graag doe. Ik was benieuwd hoe ze zouden presteren bij snel bewegende onderwerpen, bij weinig licht en in verschillende weersomstandigheden.

De R5 mocht daarom mee op avontuur in de natuur van de Veluwe en Noord-Limburg. In de donkere dennenbossen hebben veel camera’s het zwaar. De R5 draait zijn hand er niet voor om: hij maakt haarscherpe foto’s van dansende mensen bij dit weinige licht. Ook in de schemer laat hij me niet in de steek: de houthakkende, stoere man staat in zijn beweging bevroren op de foto.

Ook de R6 testte ik in een uitdagende situatie. Hij ging met me mee naar de sneeuw in de Dolomieten. Zes dagen lang stelde ik hem bloot aan ijzige kou, schemerlicht en snel bewegende mensen tijdens een content retreat in dit droomlandschap. De R6 blijkt geweldig gereedschap om al deze speciale, romantische en ietwat koude momenten op hun mooist vast te leggen.

Canon-R5-of-R6


Ben ik verliefd geworden op de R5 en R6?

Jazeker! Ik ben erg onder de indruk van deze twee systeemcamera’s van Canon (en dat terwijl ik eigenlijk een Nikon-fan ben). De zoeker en het lcd-scherm zijn heel helder, zodat ik gelijk kan zien of mijn foto wordt wat ik ervan hoop. Met twee geheugenkaartsloten kun je van elke foto een kopie op laten slapen op het tweede kaartje. Mochten er dan problemen met het eerste kaartje zijn, dan ben je niet gelijk alle foto’s kwijt. Ook van de accu’s ben ik onder de indruk. Ze gaan, zelfs in de kou van de Dolomieten, langer mee dan andere modellen.

Ik ben heel enthousiast over hoe snel en nauwkeurig de camera’s op het onderwerp scherpstellen. Zelfs als de modellen heen en weer rennen of dansen, blijft de camera goed gefocuste foto’s opleveren. De autofocus (AF) herkent zelfs ogen, waardoor hij automatisch op ogen scherpstelt en scherp blijft stellen. Je kunt kiezen uit vele verschillende scherpstelpunten, waartussen je snel kunt wisselen met de joystick achterop de camera. Door de ingebouwde beeldstabilisatie (IS) wordt gecompenseerd voor (kleine) bewegingen van de camera, wat bewegingsonscherpte door beweging van je hand voorkomt. Bij eerdere modellen camera’s kon je alleen gebruik maken van beeldstabilisatie als dat in de lens ingebouwd zat. Met de R5 en R6 heb je zelfs met de goedkoopste lenzen (zonder IS) hulp met stabilisatie vanuit de camera.

Wat meer technische informatie over de Canon R5 en R6

Ben jij net zo onder de indruk van deze camera’s als ik? Dan vind je het vast interessant om ze wat beter te leren kennen. De R6 is nu al te koop, de R5 kun je alleen bestellen als pre-order. Qua uiterlijk lijken de R5 en R6 behoorlijk op elkaar, en dat is niet de enige overeenkomst. Beide camera’s…

  • hebben een touch screen waarmee jij snel de instellingen kunt wijzigen,
  • hebben 1053 focuspunten, waarmee jij heel precies kunt scherpstellen,
  • kunnen tot wel twintig foto’s per seconde maken als je de ontspanknop ingedrukt houdt, en
  • hebben een maximale sluitertijd van 1/8000 seconden, waarmee jij beweging perfect kunt bevriezen.

Er zijn ook verschillen tussen de camera’s:

  • de R6 kost 2739 euro, de R5 4549 euro.
  • de R5 heeft 25 megapixels meer dan de R6 (45 i.p.v. 20) en is daardoor gevoeliger voor licht. Dat betekent dat hij in donkerdere omstandigheden beter werk levert dan de R6.
  • de R6 slaat foto’s in lagere resolutie op dan de R5, wat als voordeel heeft dat er meer foto’s opgeslagen kunnen worden in de buffer. Dit is vooral handig is voor actiefotografen die vele foto’s achter elkaar moeten maken.
  • de maximale filmkwaliteit van de R5 is 8K, waar de R6 slechts tot 4K komt. Bovendien gebruikt de R5 het hele beeld voor de opnames en cropt de R6 de randen van het beeld.
  • het lcd-scherm van de R5 is groter en heeft een hogere resolutie.

De Canon R5 en R6 zijn perfecte camera’s voor wie zijn fotografie naar een hoger niveau wil tillen. Het grootste voordeel van de R6 ten opzichte van de R5 is dat er meer foto’s opgeslagen kunnen worden in de buffer van de camera. De R6 is een logische vervolgstap voor wie nu met de Canon 5d-serie fotografeert en niet het budget heeft voor een R5. Op het gebied van lichtgevoeligheid, resolutie en filmkwaliteit is de R5 de beste van de twee.

Ten slotte nog een handige top voor wie over wil stappen: met een adapter kun je je huidige Canon lenzen ook gebruiken op de R5 of R6. Wanneer je vervolgens weer genoeg gespaard hebt, kun je alsnog nieuwe, kwalitatief betere lenzen kopen.

Het resultaat van fotograferen met de R5 en R6

Ook de kwaliteit van de foto’s als ze eenmaal op de computer staan is geweldig. De camera’s behouden de details in de heel lichte delen van de foto’s dankzij high light protection, waardoor je geen onherstelbaar uitgebeten witte vlakken in je foto’s hebt. De foto’s zijn zelfs in schemerige omstandigheden haarscherp.

Verspreid door dit artikel zie je resultaten van de fotoshoots met de R5 en de R6: het ultieme bewijs dat deze camera’s dromen van fotografen uit laten komen.

--> wil je leren hoe je een geschikte camera kiest? Bekijk onze masterclass Camera Kiezen, onderdeel van onze online fotografiecommunity.

Reactie plaatsen