Fotografeer met een lange sluitertijd voor een magisch effect
10 december 2021 
2 min. leestijd

Fotografeer met een lange sluitertijd voor een magisch effect

Je ziet ze regelmatig langskomen op social media en in brochures voor sprookjesachtige bestemmingen: foto’s waarop het water wel een sluier lijkt. Dit zijn typische voorbeelden van foto’s die gemaakt zijn met een lange sluitertijd. We leren je in dit artikel hoe je zulke magische foto’s kunt maken.

Geschikte onderwerpen voor foto’s met een lange sluitertijd

Het sprookjeseffect ontstaat als je bewegende onderwerpen met een lange sluitertijd fotografeert. Water, wolken, rijdende auto’s en lopende dieren zijn voorbeelden hiervan. Zorg dat er in de foto ook stilstaande elementen staan, zoals de oevers van een rivier. Op die manier is niet de gehele foto één grote sluier.

Welke lange sluitertijd zorgt voor het sprookjeseffect?

Stel je camera in op ‘manual’ (volledig handmatige modus) of het sluitertijd-voorkeuzemenu. Wil je werken met een sluitertijd van meer dan 30 seconden, zet je camera dan in de BULB-stand. Neem de volgende stappen:

  1. Stel je ISO-waarde in op de laagste waarde, zodat je sluitertijd zo lang mogelijk kan zijn.
  2. Bepaal welk diafragma je wilt gebruiken.
  3. Zoek de langste sluitertijd die mogelijk is bij die combinatie van ISO en diafragma (gebruik hiervoor de belichtingsdriehoek)
  4. Maak een testfoto en kijk of je met die instellingen voldoende beweging op de foto krijgt.

Is de beweging nog niet ‘zacht’ genoeg, dan kun je de foto als het later donkerder is nog eens maken. Een andere optie is het gebruik van een ‘neutral density’ filter.


Hoe werkt een ‘neutral density filter’?

Een neutral density filter, ook wel ND-filter (of neutraal grijsfilter) genoemd is een donker gekleurd filter dat slechts een deel van het licht doorlaat naar je lens. Hoe sterk het filter licht tegenhoudt hangt af van het type filter. Hoe meer licht tegengehouden wordt, hoe langer de de sluitertijd moet zijn om een goed belichte foto te krijgen. Ideaal voor foto’s met dat sluiereffect dus.

Hoe sterk een ND-filter licht tegenhoudt wordt uitgedrukt in stops. Een voorbeeldsituatie:

  • Je gebruikt zonder filter een sluitertijd van 1/1000 seconde
  • Je voegt een 3 stops ND-filter toe.
  • Je nieuwe sluitertijd voor dezelfde belichting wordt dan (1/1000 à 1/500 à 1/250 à) 1/125 seconden.

Voor een 20 stops ND-filter zou dit uitkomen op 16 minuten, zodat je bij zelfs de meest felle lichtomstandigheden nog een foto met lange sluitertijd kunt maken.

Gebruik de BULB-stand voor een sluitertijd langer dan 30 seconden

Je zult zien dat de sluitertijd op de camera in te stellen is tot 30 seconden. Voor sluitertijden die langer moeten zijn dan dat moet je de BULB-stand van je camera gebruiken. Kijk in de gebruikershandleiding van je camera waar je deze stand op jouw camera vindt.

Gebruik bij voorkeur een afstandsbediening om je opname te starten. Houd de tijd bij op je telefoon of horloge en de opname na de gewenste opnametijd met de afstandsbediening.

Onmisbaar voor een foto met lange sluitertijd: statief en afstandsbediening

Met een lange sluitertijd wordt alles wat beweegt onscherp. Beweeg je je camera, dan wordt je hele foto onscherp. Niet de bedoeling natuurlijk. Neem daarom altijd een statief mee als je gaat fotograferen met lange sluitertijd.

Ook als je camera op een statief staat kun je beweging van de camera veroorzaken door op de ontspanknop te drukken. Gebruik daarom de zelfontspanner (bijv. op 2 seconden vertraging ingesteld) of een externe afstandsbediening. Bij het fotograferen in de BULB-stand heb je sowieso een afstandsbediening nodig om beweging bij het stopzetten van de opname te vermijden.

→ lees op ons blog meer over beweging fotograferen

Nu is het jouw beurt: aan de slag met jouw sprookjesfoto’s!

Zo, nu ken je de techniek en heb je er weer een nieuw fotoproject bij. Leuke onderwerpen om op te oefenen zijn een stromend beekje, landschappen met snel bewegende wolkenluchten, een jurk in de wind of bewegende dieren. Deel je je resultaat met ons op Instagram? Tag ‘@sunfieldacademy’ zodat wij je foto te zien krijgen.

Wil je meer toffe fotografietechnieken leren? Meld je aan voor onze offline fotografiecursus of onze online cursus fotografie. In onze fotografiecommunity The Backpacker volg je verdiepende masterclasses en kun je het resultaat direct met de vele andere leden delen!

Reactie plaatsen