Kinderen fotograferen doe je met de Playful Heart techniek
22 maart 2022 
4 min. leestijd

Kinderen fotograferen doe je met de Playful Heart techniek

Iedereen die zich wel eens gewaagd heeft aan kinderfotografie weet dat kinderen zich niet zo makkelijk laten poseren. Toch willen ouders graag foto’s van het hele gezin, waar iedereen leuk op staat. Dus geen dwarse peuter met een hoofd als onweer en geen broertje of zusje die continu uit beeld kruipt om verderop zand te gaan zitten eten. Gelukkig is kinderen en gezinnen fotograferen niet zo onmogelijk als ik het hierboven laat klinken. Maak kennis met Playful Heart, dé manier voor kinderen fotograferen.

kinderen-fotograferen-tips

Kinderen fotograferen met Playful Heart

Ik interviewde Heleen van Heleen Klop Fotografen over haar unieke werkwijze tijdens fotoshoots met kinderen. Aan de hand van wat Heleen mij verteld heeft wil ik jullie graag introduceren in de wereld van Playful Heart.

We beginnen bij het begin… We gaan daarvoor zo’n vijftien jaar terug in de tijd. De van oorsprong Braziliaanse en inmiddels Zweedse Juliana Wiklund wilde haar kinderen spontaan op de foto zetten, en bedenkt daarvoor de leukste spelletjes. Al snel gebruikt ze die spelletjes ook bij het fotograferen van kinderen bij vrienden. Dat valt een bevriende fotograaf op, die vindt dat veel fotografen baat zouden hebben bij de werkwijze van Juliana. En zo ontstaat Playful Heart.

De kernwoorden van Playful Heart zijn: trust, play, love (vertrouwen, spelen, liefde) In deze blog post leg ik je uit wat daarmee bedoeld wordt en hoe je dat toe kunt passen om spontane, ongeposeerde kinderfoto’s te maken.

kids-fotograferen

Voorbereiding

Vraag voorafgaand aan de fotoshoot aan de ouders al informatie over wie je voor de lens krijgt. Je kunt ze een uitgebreide vragenlijst sturen, of vragen of ze jou over elk gezinslid drie dingen willen vertellen die jij aan de buitenkant niet kunt zien. Vertel hierbij de ouders ook uitgebreid over je werkwijze en techniek, zodat je dat aan het begin van de fotoshoot niet meer hoef te doen. Vraag de ouders bijvoorbeeld ook om niet teveel de nadruk op de fotoshoot te leggen, maar de kinderen te vertellen dat ze een leuke tijd met jou gaan beleven. Zo kun jij je tijdens de fotoshoot 100% op de kinderen richten.

Vertrouwen

Richt je vanaf het eerste moment dat je het gezin ontmoet helemaal op de kinderen. Je moet hun vertrouwen winnen en zorgen dat ze oprecht zin hebben om met jou op pad te gaan. “Als de kinderen maar blij zijn, dan doen die ouders ook wel mee”, zegt Heleen daarover. Vertel de kinderen dat jullie niet heel saai foto’s gaan maken, maar met zijn allen leuk gaan spelen. Vraag ze bijvoorbeeld of drie of tien spelletjes willen spelen? “Kinderen antwoorden dan vrijwel altijd dat ze tien spelletjes willen spelen en dan heb jij al minstens tien leuke foto’s” volgens Heleen.

Je kunt verder contact leggen met de kinderen door korte, simpele vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “wie weet hoeveel één plus één is?”, “wie van jullie heeft de langste neus?” of “kunnen jullie hard rennen?”. Geef daarbij de kinderen altijd het idee dat ze het goede antwoord geven, ook al klopt het niet helemaal. Doe er alles aan om het vertrouwen van de kinderen te winnen, zodat je daarna samen kan gaan spelen. Op deze manier zet je gegarandeerd de kinderen ontspannen op de foto.

spelenderwijs-fotograferen

Spelen

Dan is het tijd om samen te gaan spelen. Maak spontane foto’s van het hele gezin door de kinderen bijvoorbeeld een wedstrijdje tegen hun ouders te laten spelen (waarbij je de kinderen natuurlijk altijd laat winnen). Door hiervoor slim je spelletjes uit te kiezen, krijg je op een speelse manier de foto’s die het waard zijn aan de muur gehangen te worden. Laat de ouders bijvoorbeeld op de grond zitten en vraag de kinderen ze stiekem van achteren aan te vallen voor een grote knuffel. Succes verzekerd!

De kinderen en ouders zijn totaal vergeten dat ze daar eigenlijk kwamen omdat ze op de foto moesten en hebben plezier samen. Jij gaat ondertussen natuurlijk vrolijk door met het maken van foto’s. Je weet dat je goed bezig bent als kinderen na afloop thuis aan hun ouders vragen wanneer ze weer met die leuke fotograaf gaan spelen, in plaats van “wanneer moeten we weer op de foto?”.

Liefde

Heleen sluit een fotoshoot altijd af met een speciaal moment. Ze zet één van de kinderen op een mooie plek en laat de andere gezinsleden om hem/haar heen staan. Vervolgens mogen de gezinsleden ongeveer een minuut lang opnoemen wat ze allemaal zo geweldig vinden aan dit kind. Daarna krijgen ze een prijsje, zoals een medaille, speeltje of snoepje. En dan herhaal je dat voor de andere kinderen.

 playfulheart-fotografie

Playful Heart leren toepassen?

Heleen kent Juliana al sinds 2012 en maakt onderdeel uit van het Playful Heart team. Heleen is Playful Heart teacher en je kunt bij haar een workshop boeken, waarbij theorie en praktijk gecombineerd worden. In haar webshop verkoopt zij de Playful Heart gidsen van Juliana in het Nederlands, met daarin 50 spelletjes die je tijdens de Playful Heart fotoshoot kunt gebruiken. Er zijn ook uitbreidingsets en Playful Heart speciaal voor tienerfotografie te koop. Op de website van Juliana kun je voorbeelden van haar werk zien.

--> tip: lees ook ons artikel over Moment Design en/of bestel de masterclass moment design uit onze online fotografiecommunity.


Over Heleen Klop Fotografen
Heleen Klop Fotografen is een samenwerking tussen Heleen en haar man Wim. Waar Heleen het meest zichtbaar is op de website, social media, fotoshoots en workshops, is Wim second shooter op bruiloften en degene die zorgt dat alles achter de schermen op rolletjes loopt. En ik heb mij laten vertellen dat hij je tijdens workshop in de watten legt met allerlei lekkernijen.
Reactie plaatsen