Wat is een goede werkhouding achter de computer?
14 januari 2022 
2 min. leestijd

Wat is een goede werkhouding achter de computer?

Je brengt als fotograaf een groot deel van je werktijd achter je computer door. Al dat zitten en naar een scherm kijken heeft invloed op je gezondheid. Wat is de juiste houding voor werken achter je computer? Daar weet ergonoom en fotograaf Trix Leeflang alles van.


Je stoel instellen voor een goede werkhouding achter de computer

Allereerst is het belangrijk om je stoel goed in te stellen. Zorg dat er twee vingers tussen je knieholte en de zitting passen. Vervolgens stel je de stoel in op een hoogte waarbij je knieën een hoek van 90 graden bakken, terwijl je voeten stevig op de grond staan. De armleuningen van je stoel zet je vast op de hoogte van je bureaublad. Stel je de bolling van de rugleuning, indien mogelijk, zo in dat de bolling precies in de holling van je rug valt.

Tijdens het werken laat je met ontspannen schouders je armen op de armleuningen rusten. 


Een gezonde werkhouding achter je bureau

Pas de hoogte van je bureau aan aan de hoogte van je stoel. Zorg dat de armleuningen van je stoel ingesteld zijn op een hoogte waarbij je armen een hoek van 90 graden maken terwijl ze op de leuningen rusten. Zet je bureaublad vast op gelijke hoogte als de hoogte van de armleuningen.

Schuif je stoel zo ver richting het bureau, dat er een vuist breedte afstand zit tussen je buik en je bureau.

 

Een geschikt beeldscherm voor een gezonde werkhouding

Ook de instelling van je beeldscherm is belangrijk. Ga rechtop zitten in je stoel en stel de hoogte van je scherm zo in, dat de bovenrand van je scherm zich op ooghoogte bevindt. Kijk je recht vooruit, dan zie je de bovenste rand van je beeldscherm. Om de rest van je scherm te zien moet je dan dus een beetje naar beneden kijken.

Zorg dat je beeldscherm op een armlengte afstand staat, met je toetsenbord minimaal 10 centimeter van de rand van je bureau verwijderd. Terwijl je aan het typen bent, moeten je armen kunnen rusten op de armleuningen. Je muis leg je naast je toetsenbord. Nu ben je klaar voor ergonomisch verantwoord werken achter je computer.

 

Kom regelmatig in beweging

Met alleen een goede zithouding ben je er nog niet. Controleer gedurende de dag of je nog in een goede houding zit en neem regelmatig pauze. We hebben nog wat tips voor je om te voorkomen dat je de hele dag achter je computer stilzit:

  • sta of loop wanneer je niet per se hoeft te zitten, bijvoorbeeld als je een telefoongesprek voert of brainstormt
  • vul je kopje thee of koffie per keer bij in de keuken en zet geen thermoskan of thermoskan op je bureau
  • zet een timer en doe elke dertig tot zestig minuten een korte workout of een aantal stretches 
  • informeer naar de mogelijkheden van een zit-sta-bureau, waaraan je ook staand kunt werken

--> dit artikel is geschreven met dank aan Trix van KenT Fotografie.


Tip: wil je meer handige skills voor fotografen leren? Meld je aan voor één van onze fotografie workshops of fotografie masterclasses!

Reactie plaatsen