Fullframecamera of cropcamera? Dit zijn de verschillen
09 december 2021 
3 min. leestijd

Fullframecamera of cropcamera? Dit zijn de verschillen

Je hebt de termen ‘fullframecamera’ en ‘cropcamera’ vast wel eens gehoord. Wat zijn dit eigenlijk voor camera’s en wat zijn hun verschillen? Is de een beter dan de ander? Na het lezen van deze blog ben jij een stuk wijzer over de verschillen tussen deze twee typen camera’s.


Het grote verschil tussen fullframe- en cropcamera’s

Het grote verschil tussen een fullframecamera en een cropcamera is de grootte van de sensor in de camera. Deze sensor zet het licht dat binnenkomt via de lens om in een foto. De sensor in een fullframecamera is net zo groot als de negatieven in de tijd van analoge fotografie, terwijl de sensor in een cropcamera kleiner is. Hoeveel kleiner deze is dan die van fullframecamera’s wordt uitgedrukt als de cropfactor van die camera. De cropfactor verschilt per merk camera. Voor Nikon is dit bijvoorbeeld x1.5 en voor Canon x1.6.

fullframecamera_of_cropcamera?_dit_zijn_de_verschillen.

Waarom moet je rekening houden met de cropfactor?

Op fullframecamera’s kun je alleen lenzen gebruiken die speciaal voor fullframecamera’s ontworpen zijn. Deze lenzen passen ook op cropcamera’s, maar andersom geldt dit niet. Lenzen voor cropcamera’s kunnen niet gebruikt worden op fullframecamera’s.

Zet je een fullframe-lens op een cropcamera, dan zie je minder van het beeld terug op de foto dan op het beeld van de fullframecamera. Omdat de sensor kleiner is dan die van de fullframecamera, zie je slechts een deel van het beeld dat door de lens op de sensor valt, De sensor is tenslotte aan alle kanten kleiner dan die van een fullframecamera. Een deel van het beeld valt dus eigenlijk naast de sensor.


Rekenen met de cropfactor

De cropfactor kan gebruikt worden om te berekenen hoeveel van het beeld je gaat missen ten opzichte van de fullframecamera. Stel, je cropcamera heeft een cropfactor van 1.5. En je zet een 50mm lens van een fullframecamera op jouw cropcamera. Je 50mm fullframe-lens werkt op die camera dan als een 50 x 1.5 = 75mm lens. Je foto uit je cropcamera met fullframe 50mm lens geeft dan hetzelfde beeld als wanneer je een 75mm fullframelens op een fullframecamera zou gebruiken.


Voordelen van een cropcamera t.o.v. een fullframecamera

Een groot voordeel van cropcamera’s is de relatief lage prijs. Een kleinere sensor is goedkoper om te produceren, waardoor de camera ook goedkoper wordt. Daarnaast ben je op een cropcamera meer ingezoomd dan met dezelfde lens op een fullframecamera. Een 200mm lens op een fullframecamera functioneert als een 300mm lens op een Nikon cropcamera. Hierdoor kun je om dezelfde hoeveelheid zoom te bereiken een kleinere, lichtere en vaak goedkopere lens gebruiken.

Omdat op cropcamera’s zowel lenzen voor fullframecamera’s als voor cropcamera’s passen, heb je meer keuze uit lenzen dan voor een fullframecamera, waar alleen speciale lenzen voor fullframecameras op passen.

Tenslotte heb je bij cropcamera’s minder snel last van lensfouten, zoals overduidelijke vignettering (de randen worden dan donkerder dan het midden van het beeld).


Voordelen van een fullframecamera t.o.v. een cropcamera

De kwaliteit van foto's gemaakt met een fullframecamera is vaak hoger dan die van foto's gemaakt met een cropcamera. Fullframecamera's hebben minder last van ruis bij hoge ISO-waardes. Daarnaast zijn foto’s gemaakt met een fullframecamera vaak scherper, omdat deze bestanden groter zijn en dus minder uitvergroot hoeven te worden voor een even grote weergave op je computerscherm of afdruk.

Tenslotte is de scherptediepte, het gedeelte van het beeld dat scherp is, kleiner dan bij gebruik van dezelfde lens op een cropcamera. Dit kan een groot voordeel zijn, bijvoorbeeld voor portretfotografie, waar je graag een onscherpe achtergrond wilt hebben. Voor foto’s waarbij je veel scherp wilt hebben kan dit juist een nadeel zijn.

Welke camera moet ik kopen?

Heb je ruim budget en denk je bij bovenstaande voordelen van een fullframecamera: dat heb ik nodig, dan kun je overwegen te investeren in een fullframecamera. Vergeet niet dat ook een goede kwaliteit lens belangrijk is voor een goede foto. Investeer liever in een cropcamera met goede lenzen, dan in een fullframecamera met goedkope lenzen.

Raak vooral niet in paniek als een fullframecamera nu niet binnen je budget valt. Een goede fotograaf kan ook prachtige foto’s maken met een cropcamera, de fotograaf maakt tenslotte de foto, en niet de camera.

--> Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van een geschikte camera? Volg onze masterclass camera kiezen of één van onjze andere fotografie masterclasses uit onze fotografiecommunity. Ook in onze online cursus fotografie gaan we het hebben over verschillende camerasoorten.

Reactie plaatsen