10 tips voor betere reisfoto’s

Als fotograaf gaat je camera waarschijnlijk altijd mee als jij op reis gaat. Ook wij laten onze camera nooit thuis tijdens onze reizen, want ons hart gaat sneller kloppen van mooie reisfoto’s. Wij geven je in dit blog tien tips voor betere reisfoto’s.

 

1. Vertel een verhaal met je reisfoto’s

We zijn geneigd om alleen op de allermooiste plekjes onze camera tevoorschijn te halen, en dan het allermooiste uitzicht te fotograferen. Maar je reis is zoveel meer dan een opeenvolging van mooie uitzichten. Zeker als je je foto’s later met vrienden, familie en misschien de rest van de wereld deelt, is het leuk als je het verhaal achter deze foto’s ook kunt laten zien. Waar sliep je? Wat at je? Hoe reisde je naar de locatie? Wat zat er allemaal in je koffer? Wie heb je die dag ontmoet? En ga zo maar door.

Met je foto’s kun je het verhaal van een hele dag vertellen, zoals een reisverslag op papier. Dat maakt je foto’s nóg leuker om te bekijken!


2. Neem de tijd voordat je een foto maakt

Je ziet een mooi uitzicht, pakt je camera erbij en schiet alvast een paar foto’s. Dichterbij gekomen is het uitzicht misschien nog net iets mooier en maak je nog een paar. En oh vanuit een andere hoek is het ook mooi dus nog een paar foto’s. En zo kom je thuis met geheugenkaarten vol foto’s en moet je in je selectieproces door vele minder interessante foto’s heen.

Ons advies: neem de tijd voordat je een foto maakt. Loop eens rond op de locatie en neem alle details in je op. Zie de composities voor je zonder dat je gelijk je camera erbij pakt. Bedenk precies wat je in je foto wilt opnemen en wat de beste plekken zijn. Pak daarna pas je camera en maak die foto.  


3. Zet je reisbuddy in beeld voor schaal

Soms sta je voor een enorm gebouw of in een groot, leeg landschap. Je bent onder de indruk van de grootsheid, maar op de foto’s zie je dat niet terug. Het kan dan helpen om je reisbuddy of een onbekende die toevallig op die locatie is in je foto op te nemen. De hersenen van de kijker registreren dan vanzelf ‘oh dat is een mens, dus dat landschap is dan echt wel enorm uitgestrekt’. De persoon in de foto maakt het de kijker bovendien makkelijker om zich in die persoon te verplaatsen en de omgeving door zijn/haar ogen te zien.


4. Kies eens een ander standpunt voor je reisfoto’s

Standaard sta je waarschijnlijk rechtop met je camera in de hand een foto te maken. Voor een nieuwe kijk op dat veel gefotografeerde landschap of gebouw kun je eens op je knieën gaan zitten of juist op een verhoging klimmen. Vanaf grondniveau kun je bijvoorbeeld goed overbrengen hoe hoog een gebouw is en van bovenaf lijkt alles juist veel kleiner, alsof je in Madurodam staat. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Volg dan een van de fotografie masterclasses over landschap of architectuur.


5. Experimenteer met een langere sluitertijd

Watervallen waarvan het water net een grote sluier is: een typisch voorbeeld van fotograferen met een lange sluitertijd. Maar ook andere bewegingen kun je magisch maken door je sluitertijd lang genoeg in te stellen. Denk eens aan een massa mensen die over een plein voor een kerk loopt. De kerk beweegt niet, de mensen wel, wat resulteert in een foto waarop de mensen niet meer als mensen zichtbaar zijn. De aandacht is dan volledig op de kerk gericht. Probeer ook eens een landschap met snel overtrekkende wolken met een lange sluitertijd te fotograferen. Zo’n reisfoto met een sluier van wolken is interessanter dan een reisfoto met een strakblauwe lucht.

--> leer meer over deze techniek in onze fotografie cursus.


6. Vraag de locals naar de beste plekken voor foto’s

Je reisgids of toeristenfolder zal je naar de mooiste plekken in de omgeving sturen. Dat zijn vaak (terecht) ook de meest bezochte en gefotografeerde plekken. Wil je eens wat anders, nieuws fotograferen? Vraag de lokale bevolking waar je moet zijn voor unieke uitzichten. Vraag deze mensen naar hun hidden gems en leg uit dat je juist graag wat anders dan de toeristische bezienswaardigheden wilt zien.


7. Gebruik een andere lens dan anders

We pakken vaak direct onze favoriete lens voor een reisfoto. Om wat creatiever na te denken over wat je gaat fotograferen ga je op pad met een andere lens dan je normaal voor die locatie mee zou nemen. Fotografeer een mooi landschap met een telelens in plaats van een groothoeklens of gebruik een groothoeklens waar je normaal detailfoto’s zou maken.

--> in onze masterclass camera kiezen leer je meer over verschillende lenzen en camera's.


8. Sta vroeg op of blijf lang wakker

Als fotograaf weet je: het mooiste licht vind je vaak rond zonsopkomst of zonsondergang. Toch zijn we op vakantie vaak geneigd om ’s morgens uit te slapen en rustig te ontbijten en dan pas op pad te gaan wanneer de zon al hoog aan de hemel. Aan het eind van de dag ben je dan netjes voor het avondeten weer terug. Zo mis je precies het mooie licht! 

Ga eens in alle vroegte naar die prachtige locatie, het zal het waard zijn! Tip: pak je ontbijt/diner in en neem het mee. Picknicken bij zonsopkomst of -ondergang op een magische locatie kan zomaar eens het hoogtepunt van je vakantie worden.


9. ‘Slecht’ weer? Ga naar buiten!

Natuurlijk fotografeer je niet alleen als het onbewolkt is en de zon schijnt. Juist op de minder ‘perfecte’ dagen maak je de interessantste foto’s. Ga op zoek naar dreigende luchten boven ruige landschappen of fotografeer de zee van kleurrijke paraplu’s tijdens een regenbui in de stad. Wie weet wordt je getrakteerd op een regenboog of onweerswolk in de verte. Dus: somber weer? Bescherm jezelf en je camera tegen de regen en ga op pad. 


10. Bezoek een lokale expositie voor inspiratie

Merk je dat je wel wat nieuwe inspiratie kunt gebruiken?Bezoek een expositie. Of het nou foto’s of schilderijen zijn, ze kunnen je inspireren met het gebruik van licht en compositie. Misschien kijk je na je bezoek door een heel nieuwe bril naar een landschap of besluit je een dag lang alles in zwart-wit te fotograferen.


Wat zijn geschikte lenzen voor reisfoto’s?

Welke lens het meest geschikt is voor reisfoto’s hangt af van wat voor reisfoto’s jij wilt bakken. Maak je graag landschapsfoto’s of wil je wilde leeuwen groot in beeld brengen? Fotografeer je locals op straat of gebouwen in steden?

Wij vinden de 24-70mm lens heel fijn voor reisfoto’s. Daarmee kunnen we op 24mm hele landschappen in beeld brengen en op 70mm mooie portretten maken.

Weten welke lens het meest geschikt is voor wat jij wilt fotograferen? Bestel onze masterclass over lenzen kiezen.


Welke instellingen moet ik gebruiken voor reisfoto’s?

Voor je reisfoto’s gebruik je dezelfde instellingen als je zou gebruiken als je hetzelfde onderwerp thuis zou fotograferen. In onze online cursus fotografie leren we je hoe je de verschillende opties in je camera gebruikt. In onze fotografiecommunity volg je masterclasses van experts op alle gebieden, zoals portretfotografie en landschapsfotografie. Je kunt ook losse fotografie masterclasses bestellen.