Waarom zijn de kleuren van mijn foto’s anders op mijn telefoon?

Je bewerkt je foto’s op de computer natuurlijk zo perfect mogelijk. Toch gebeurt het soms dat je je foto’s op je telefoon of het beeldscherm van iemand anders bekijkt en heel andere kleuren ziet. We leggen je in dit blogbericht uit hoe het komt dat de kleuren van je foto’s soms anders zijn op je telefoon of andere beeldschermen.


Het kleurprofiel van je foto

De kleurverschillen kunnen ontstaan door de manier waarop je je foto’s opslaat. Bij het bewerken van foto’s in Lightroom en Photoshop kies je in welk kleurprofiel je foto opgeslagen wordt. Het kleurprofiel RGB bevat daarbij veel meer kleuren dan sRGB en veel fotografen bewerken hun foto’s in RGB. Op internet is het standaard kleurprofiel sRGB, dat dus minder kleuren bevat. Niet alle apparaten kunnen namelijk de vele verschillende kleuren van het RGB-kleurprofiel weergeven.

Sla foto’s die je op internet en/of social media wilt uploaden op met het kleurprofiel sRGB. Zo weet je zeker dat ze mooi weergegeven worden op de meeste apparaten. Mochten je kleuren dan alsnog anders zijn op je telefoon dan op je beeldscherm, dan ligt dat aan de apparaten zelf en niet aan jouw foto’s.


De kleuren van mijn foto zijn anders op mijn telefoon

Verschillende beeldschermen hebben verschillende kleurinstellingen. Dezelfde foto kan daardoor op jouw beeldscherm, op het beeldscherm van je buurman en op je telefoon compleet anders weergegeven worden. Je moet daarom zeker weten dat de kleurinstellingen van jouw beeldscherm voor het bewerken van foto’s ‘kloppen’. Zo weet je dat de foto’s die je aan klanten stuurt en op je Instagram plaatst eruit zien zoals jij het bedoeld hebt. Ook voor het (laten) afdrukken van foto’s is het belangrijk dat jouw beeldscherm gestandaardiseerd is en qua kleuren overeenkomt met het beeldscherm van de afdrukcentrale. Om de kleuren van je beeldscherm te controleren, moet je je beeldscherm kalibreren.


Je beeldscherm kalibreren

Kalibreer het beeldscherm dat jij gebruikt bij het nabewerken. Je foto’s zien er dan misschien nog steeds anders uit dan op je telefoon, maar dan weet je in ieder geval wel zeker dat de kleuren van jouw bewerking kloppen. De foto’s worden na kalibratie op andere gekalibreerde beeldschermen dan precies hetzelfde weergegeven als op jouw beeldscherm.

Voor kalibratie heb je een colorimeter nodig. Dit apparaatje zet je op je beeldscherm en met behulp van de instructies in de bijgeleverde software voer je de kalibratie uit. Wie in Google op ‘beeldscherm kalibreren’ zoekt, krijgt een uitgebreide uitleg van hoe kalibreren precies gaat. Laat je niet afschrikken door het technische, ingewikkelde verhaal, want kalibreren met zo’n apparaatje is echt heel makkelijk.

Let op: kalibratie gebeurt binnen de mogelijkheden van jouw beeldscherm. Op sommige (goedkope) beeldschermen worden de kleuren nooit helemaal zoals de norm. Investeer dus in een goed beeldscherm voor fotobewerking.

Een colorimeter werkt niet op het beeldscherm van je telefoon. Je kunt wel handmatig de instellingen van je telefoonscherm aanpassen tot de foto op je telefoon zoveel mogelijk lijkt op de foto op je (gekalibreerde) beeldscherm.

--> Wil je meer leren over fotografie? Volg ons dan op Instagram @sunfieldacademy . Hier delen we nog meer handige  tips waarmee jij je steeds verder ontwikkelt als fotograaf.