De lichtmeting van je camera: wat kun je ermee?
Fotografeer je in één van de prioriteitstanden, dan ben je afhankelijk van de lichtmeting in de camera. De camera kiest in die standen namelijk zelf het diafragma of de sluitertijd. Je kunt de camera in de goede richting helpen bij het bepalen van de belichting, door de lichtmeting in te stellen.
De lichtmeting van je camera
De lichtmeting van je camera zegt iets over waar in beeld de camera het licht meet. Gebruikt de camera het licht van een punt midden in beeld om de instellingen voor het hele beeld te bepalen? Of gebruikt de camera een gemiddelde van meerdere punten in beeld om die instellingen te kiezen?
Lichtmeting gone wrong
Stel, je fotografeert een klein bloemetje in een grote sneeuwvlakte. De sneeuw is dan relatief heel licht en beslaat een groot deel van het beeld. De camera zorgt ervoor dat de sneeuw dan niet uitgebeten wit wordt, maar meer een soort lichtgrijs. Dat betekent dat alles in beeld donkerder wordt dan hoe jij het ziet als je naar het bloemetje kijkt. Het bloemetje wordt door de camera ook donkerder gemaakt, waarschijnlijk veel donkerder dan jij het bedoeld had.
In bovenstaande situatie nam de camera waarschijnlijk óf het gemiddelde óf het licht op een punt in een stuk sneeuw. Gelukkig kun je je camera hierin bijsturen met behulp van de instellingen voor lichtmeting. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je camera hoe je de lichtmeting in kunt stellen.
Meervlaks lichtmeting
In de meervlaks lichtmeting meet de camera het licht in het gehele beeld. Daarvan berekent hij vervolgens een gemiddelde, waarop de instellingen dan gebaseerd worden. Dit type lichtmeting gebruik je bijvoorbeeld als je een landschapsfoto maakt waarbij het licht over het hele beeld ongeveer even fel is.
Centrumgewogen lichtmeting
De camera meet bij centrumgewogen lichtmeting vooral in het midden van de foto het licht. Zorg dat hetgene dat je goed wilt belichten zich binnen dat cirkeltje bevindt wanneer je de ontspanknop half indrukt. Wat gemeten wordt in het midden bepaalt voor 60-80 procent hoe de foto belicht wordt. De rest van het beeld speelt dankzij slimme cameratechniek nog wel een klein beetje mee.
Spotmeting
Bij spotmeting meet de camera het licht op één klein stukje midden in het beeld. Een nog kleiner oppervlak dan bij centrum gewogen meting. Bij sommige camera’s kun je de spotmeting zo instellen dat hij niet precies in het midden meet, maar daar waar jij je scherpstelpunt ingesteld hebt.
Wat is de beste instelling voor lichtmeting?
Welk type lichtmeting je gebruikt hangt helemaal af van de situatie. Het gebruik van spotmeting vereist wat oefening en is daardoor misschien minder geschikt als je even snel een foto wilt maken.
Je bent gelukkig niet geheel afhankelijk van de lichtmeting van de camera. In elk van de drie meetmethoden kun je de camera bijsturen door gebruik te maken van belichtingscompensatie. Daarmee kun je de camera precies vertellen hoeveel donkerder of lichter de foto moet zijn en kun je altijd tot je gewenste resultaat komen.
Meer leren over lichtmeting?
In onze online cursus fotografie leer je de juiste lichtmeting kiezen. Ook leer je werken met alle andere instellingen op je camera, zodat je je fotografie naar een hoger niveau brengt. Bekijk ook onze andere online fotocursussen om je kennis verder uit te breiden en neem eens een kijkje in onze online fotografiecommunity The Backpacker!