Honden fotograferen: tips van een hondenfotograaf
Je liefde voor honden combineren met je liefde voor fotografie? Je komt er waarschijnlijk snel achter dat honden fotograferen zo makkelijk nog niet is. Niet alleen kun je honden moeilijk vertellen wat je van ze verwacht, ze bewegen ook nog eens snel. Toch lukt het hondenfotograaf Marleen Verheul elke keer weer honden op hun mooist vast te leggen. Ik was nieuwsgierig hoe ze dat toch voor elkaar krijgt, en vroeg haar tips met ons te delen voor het fotograferen van honden. Zit je er klaar voor?
Tip 1: heb geduld met je hond
Volgens Marleen is geduld hebben heel belangrijk voor een geslaagde fotoshoot van een hond. Honden kun je niet zoals (volwassen) mensen vertellen dat ze gewoon even mee moeten werken, zodat hun baasjes mooie foto’s krijgen om aan de muur te hangen. Veel honden vinden zo’n fotoshoot toch wat vreemd en het is belangrijk dat de fotoshoot leuk is voor zowel baasjes als hond. Marleen vertelt de hondenbaasjes aan het begin van de fotoshoot dan ook dat ze gezellig een wandeling gaan maken, waarbij het belangrijk is dat de hond zich op zijn gemak voelt. Die mooie momenten waarop de hond net even mooi omkijkt of stilstaat komen volgens Marleen dan vanzelf.
Tip 2: houd het fotograferen leuk voor de hond
We benoemden het al even: zonder blije hond geen leuke foto’s. Houd het dus leuk. Heb je een hondenmodel dat rustig op commando blijft zitten omdat hij dat zo gewend is? Dan heb je mazzel en moet je daar zeker gebruik van maken. Blijft je hondenmodel niet op commando zitten of liggen? Dan moet je het van de spontane momenten hebben. Vraag zijn baas bijvoorbeeld de hond te lokken met een speelgoedje of lekkers.
Let bovendien goed op stresssignalen zoals weglopen, om de bek slikken of overdreven knuffelen met de baas. Merk je dat de hond stress heeft? Loop dan een ontspannen een stukje verder, zonder iets van de hond te vragen.
Tip 3: creëer spontane momenten
Hondenbaasjes vinden foto’s van hun honden vaak het mooist als hun hond er op staat zoals zij hem in het dagelijks leven meemaken. Zorg er dus voor dat de foto’s niet te gemaakt voelen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bij portretfoto’s de eigenaar schuin achter jou te laten staan, zodat de hond vlak langs de camera kijkt. Maak zowel portretfoto’s als full body shots en als de situatie het toelaat actiefoto’s. Vraag de eigenaar bijvoorbeeld vanaf een paar meter afstand een bal vlak langs jou te gooien, zodat de hond in jouw richting sprint.
Tip 4: vraag de hondeneigenaar om speelgoed en lekkers mee te nemen
Met lekkers en speelgoed kun je de hond tijdens de fotoshoot verleiden zoveel mogelijk te doen wat jij van hem verwacht. Vraag zijn eigenaar om de favoriete snacks en bal van de hond mee te nemen, maar stop zelf voor de zekerheid ook altijd wat in je tas.
Tijdens het fotograferen kun je zelf wat gekke geluidjes maken om de aandacht van de hond te trekken. Hoe gekker de geluiden, hoe interessanter honden ze vaak vinden. Bij portretfoto’s kan dat ervoor zorgen dat de hond direct naar jou toe komt rennen, dus het kan even zoeken zijn naar het goede geluidje waarbij hij blijft zitten én geïnteresseerd is.
Tip 5: fotografeer honden met een lens met lange brandpuntsafstand
Marleen gebruikt altijd lenzen met een lange brandpuntsafstand voor het fotograferen van honden. Niet alleen omdat je spontane momenten in de verte daarmee makkelijker vastlegt, maar ook omdat een grotere brandpuntsafstand zorgt voor minder scherptediepte. Dat betekent dat je een fijne vage achtergrond krijgt, waardoor de hond er echt uitspringt. Marleen fotografeert het liefst maximaal ingezoomd met haar 70-200mm f/2.8 lens.
Marleen geeft verder als tip dat je het beste een geheugenkaart kunt kopen waarop foto’s snel opgeslagen worden door de camera. Honden zijn natuurlijk beweeglijk, dus het is fijn als je snel meerdere foto’s achter elkaar kunt bakken en opslaan.
--> leer meer over lenzen en camera's in onze masterclass camera kiezen.
Tip 6: kies voor een groot diafragma
Voor een onscherpe achtergrond achter de hond gebruik je naast een lens met een grote brandpuntsafstand een groot diafragma. Door voor een zo klein mogelijk diafragmagetal (zoals f/2.8) te gebruiken en de hond op ruime afstand van de achtergrond te zetten maak je de achtergrond zo onscherp mogelijk. Focus op de ogen van de hond, zodat die altijd scherp zijn.
Tip 7: gebruik een snelle sluitertijd voor actiefoto’s
Voor portretfoto’s, waarbij de hond relatief weinig beweegt, kun je vaak onbewogen foto’s maken bij een sluitertijd van rond de 1/250 seconden. Voor rennende honden kun je beter kiezen voor een sluitertijd van 1/1250 seconden of sneller om de beweging van de hond te ‘bevriezen’. Stel je camera in op burst modus, waardoor je de ontspanknop ingedrukt kunt houden om meerdere foto’s direct achter elkaar te maken. Verder kun je de autofocus instellen op AI servo, waarbij de camera tijdens het maken van meerdere foto’s van een bewegend onderwerp voor elke foto opnieuw scherpstelt. Het mooiste actiemoment om vast te leggen is het moment waarop de hond de voorpoten in de lucht heeft.
--> ben je nog niet helemaal bekend met hoe je sluitertijd en diafragma slim gebruikt? Download ons e-book over fotografie of meld je aan voor onze fotografiecursus.
Tip 8: kies een goede locatie uit voor je hondenfoto’s
Geen mooie foto’s zonder een mooie locatie. Overleg met de eigenaar van de hond waar hij het liefst af wil spreken. Waar komt de hond graag? Heeft hij voorkeur voor een losloopgebied, of juist liever een rustiger stuk bos waar honden aangelijnd moeten zijn?
Kies binnen die locatie vervolgens de mooiste plekjes voor je foto’s. Let op lijnen in beeld en laat een bospad bijvoorbeeld recht achter de hond weglopen. Fotografeer eens door een (onscherpe) voorgrond van takken, heide of gras heen voor een special effect en let natuurlijk ook op het soort licht.
Tip 9: fotografeer je hond op een mooie locatie
Ook voor hondenfotografie is de compositie belangrijk. Marleen houdt daarbij vaak de regel van derden aan, waarbij ze het beeld in gedachten in negen vakjes opdeelt. Ze zet de hond dan op 1/3 van links of 1/3 van rechts in beeld, met de ogen op de lijn 1/3 van boven. Daarbij voelt een foto natuurlijker aan de meeste ‘lege’ ruimte in de kijkrichting van de hond is. Kijkt een hond naar links in beeld, dan zet je de hond rechts in beeld, zodat er in zijn kijkrichting meer van de achtergrond te zien is dan aan de kant van zijn achterhoofd. Als de hond naar jou als fotograaf kijkt, kun je hem ook heel goed midden in beeld zetten.
Wees ook niet bang om vies te worden. Marleen maakt haar mooiste hondenfoto’s wanneer ze zich op ooghoogte van de hond bevindt. Dat betekent dat ze soms languit op haar buik op de grond licht. Neem eventueel een vuilniszak of regenbroek mee als je naar een plek gaat waar de ondergrond mogelijk vochtig is.
Tip 10: fotografeer in RAW
Marleen raadt hondenfotografen aan om altijd in RAW formaat te fotograferen. Zo kun je in de bewerking van de foto makkelijk de belichting nog wat fine tunen, lijntjes wegpoetsen en ogen eventueel wat ophelderen, zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van de foto.
Nog even een tip om nabewerking makkelijker te maken: bij honden die niet los kunnen gebruikt Marleen een dun ‘showlijntje’ (een hondenriem zoals ze die op hondenshows gebruiken). Zo’n dun lijntje is makkelijker weg te poetsen dan een brede halsband en riem.
Oefening baart kunst
Ik vroeg Marleen naar dé tip om beter te worden in het fotograferen van honden. Haar antwoord? ‘Oefenen, oefenen, oefenen’. Helder. Dus: pak je camera erbij, zoek een hondenmodel en ga aan de slag met bovenstaande tips. Wij zijn heel benieuwd naar jouw resultaat, deel je die met @sunfieldacademy en @marleenverheulfotografie?
--> wil je je verder verdiepen in de vele takken van fotografie? Meld je aan voor onze fotografiecommunity of bekijk onze losse fotografie masterclasses.
Over hondenfotograaf Marleen
Marleen begon zo’n tien jaar geleden met het fotograferen van haar hondje Rakker. Ze vond dat leuk om te doen, maar wilde graag haar skills verder ontwikkelen. Diverse fotocursussen en het Sunfield Academy Program verder is ze professioneel hondenfotografe en neemt ze natuurlijk nog altijd de camera mee op de wandelingen met haar eigen hondjes. Je kunt meer van Marleen’s werk zien op haar website.