Volg een gratis fotografiecursus met het STAP-budget
06 februari 2023 
7 min. leestijd

Volg een gratis fotografiecursus met het STAP-budget

Ken jij het STAP-budget al? Dit is een subsidie van de overheid waarmee jij met maar liefst €1000,- korting één van onze fotografiecursussen kan volgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je onze fotografie cursussen kunt volgen met het STAP-budget.

stap-budget-fotografie-cursus

Het STAP-budget is een subsidie van de overheid. STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Het idee hierachter: door een cursus of opleiding te volgen, zet je jezelf beter in de (arbeids)markt. Je kunt het STAP-budget alleen aanvragen voor cursussen die door de overheid geschikt gevonden worden. Wij hebben een speciaal kwaliteitskeurmerk ontvangen, waardoor onze fotografiecursussen in aanmerking komen voor het STAP-budget. Je kunt het STAP-budget dus niet voor elke fotografieopleiding aanvragen, maar wel op de geselecteerde cursussen die wij aanbieden.

Wie kan het STAP-budget aanvragen?

Bijna iedereen kan tot 1000 euro STAP-budget per jaar aanvragen via de pagina van het UWV. Op de pagina van de Rijksoverheid lees je alle voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je 18+ bent en geen AWO, studiefinanciering, lerarenbeurs of andere tegemoetkoming van schoolkosten ontvangt.

Ja, zolang je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet kan jij het STAP-budget aanvragen. Ideaal dus voor de ambitieuze ondernemers die willen doorgroeien.

Aan wie wordt het STAP-budget uitbetaald?

Het STAP-budget wordt direct aan de opleider, in dit geval Sunfield Academy, uitbetaald. Daar heb je zelf verder dus geen werk van. Wij maken verder alles administratief voor je in orde en sturen we bij cursussen boven de €1000,- een factuur voor het bedrag dat je zelf bijdraagt. We houden je nadat je het STAP-budget aangevraagd hebt op de hoogte van hoe het allemaal gaat.

Check onze STAP-pagina voor een actueel overzicht van onze fotocursussen en -opleidingen die je kan volgen met het STAP-budget. Voor elk niveau fotograaf hebben we een cursus geselecteerd, van beginner tot gevorderde. Welke cursussen precies meedoen, verschilt per aanvraagperiode. Je vindt op de gelinkte pagina ook het aanmeldformulier dat je nodig hebt voor jouw STAP-aanvraag. 

Wat als ik de Level-Up of de BYPB wil volgen?

Je aanmelding voor The Level-Up of de BYPB staat volledig los van het STAP-budget. Je mag het STAP-budget voor deze gevorderde fotografie--opleidingen aanvragen, zodat je €1000,- korting ontvangt. Het is echter niet mogelijk om je deelname te annuleren als je geen STAP-budget ontvangt. Voor cursussen waarvoor we geen livedagen organiseren zijn we flexibeler in het annuleren en verplaatsen. Je kunt op deze pagina lezen hoe dat voor de verschillende cursussen zit.

gratis-fotografie-cursus-stap-budget

Je kan een keer per jaar tot 1000 euro STAP-budget aanvragen. Als je een cursus kiest die duurder is dan de €1000,- euro, zoals de Level-Up, zal draag je zelf het resterende bedrag bij. Als je cursus goedkoper is dan 1000 euro, dan is je subsidie niet hoger dan de prijs van de cursus.

Wat als de kosten van de fotografieopleiding hoger zijn dan het STAP-budget? 

Dan betaal je de rest zelf. Dit is alleen het geval voor onze heel uitgebreide fotografiecursussen en -opleidingen die meerdere maanden duren. Op de informatiepagina staat duidelijk vermeldt voor welke cursussen dit geldt.

Wat heb ik nodig om het STAP-budget aan te vragen op een fotografiecursus?

Kies uit een van de cursussen op onze STAP-pagina en vul het aanmeldformulier in. Binnen 2 werkdagen ontvang je dit formulier van ons. Bewaar deze goed, want deze heb je nodig bij de aanvraag op de aanvraagdatum. Verder heb je op de aanvraagdatum alleen je DigiD en een goede internetverbinding nodig.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je kan 4x per jaar het STAP-budget aanvragen. De eerstvolgende mogelijkheid vind je op de website van het UWV. Hier kan je op de dag zelf ook in de gaten houden hoeveel budget er nog beschikbaar is. Zorg dat je op de eerste dag van een nieuwe aanvraagperiode klaarzit om je subsidie aan te vragen. Het aantal aanvragen is groot, dus na een dag is het budget vaak al op.

Moet ik op de aanvraagdatum per se om 10:00 uur klaarzitten?

Ja, in onze ervaring kan het ontzettend hard gaan. Op = op geldt voor dit budget. Zorg dus dat je om 10:00 uur klaarzit en naar de aanvraagwebsite surft. Soms kom je in een lange wachtrij terecht en kan het een paar uur duren voordat je je gegevens in kunt voeren. Zorg dus dat je genoeg tijd reserveert in je agenda en houdt alles wat je nodig hebt bij de hand. 

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Na je aanvraag wacht je op een officiële reactie van het UWV. Dit duurt vaak enkele dagen. Heb je het STAP-budget toegekend gekregen? Dan krijgen jij en wij een berichtje van het UWV. Wij maken dan binnen enkele dagen je inschrijving in orde, waarna je kan starten met jouw fotografiecursus. Let op: wij moeten soms wat langer wachten tot we bericht krijgen van het UWV en we je toegang kunnen geven. Het kan dus even duren voordat je kan beginnen, maar we vergeten je niet ;)

Wat gebeurt er als ik het STAP-budget niet ontvang?

Jij en wij hebben er helaas weinig over te zeggen of je het STAP-budget daadwerkelijk krijgt. Heb je het STAP-budget niet toegekend gekregen? Wat jammer! Bekijk wat het volgende aanvraagmoment is en probeer het dan opnieuw. Vraag een nieuw aanmeldformulier bij ons aan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

fotografie-opleiding-stap-budget

Nee, zoals we al even zeiden kan het even duren voordat ook wij bericht krijgen dat jij de subsidie zal ontvangen. We kunnen je pas toegang geven tot de cursus als we deze bevestiging ontvangen hebben. Dat betekent dat je soms even een paar dagen geduld moet hebben. Een deel van onze cursussen heeft een vaste startdatum, zoals dan vermeld staat op de informatiepagina. Toegang tot die cursussen krijg je pas als de cursus officieel begint. Je ontvangt hier per mail informatie over.

Mijn opleiding is al gestart, kan ik alsnog het STAP-budget aanvragen? 

Helaas, je kan het STAP-budget alleen aanvragen op (fotografie)cursussen en opleidingen die binnen 3 maanden na jouw STAP-budgetaanvraag starten. Dat is een regel van het UWV waaraan ook wij ons dienen te houden.

We hopen dat we in dit artikel al je vragen over het STAP-budget beantwoord hebben. Heb je nog vagen of kom je er niet uit met je aanvraag? Stuur ons een mail op info@sunfieldacademy.nl.

Wil jij tot €1000,- euro subsidie aanvragen op een fotografiecursus? Vul hier het STAP aanmeldformulier in