Wat is bokeh en hoe krijg je het in je foto’s?
Bokeh zijn de onscherpe lichtbolletjes in je foto. Deze geven vaak een sprookjesachtig, romantisch effect en zijn perfect om sfeer in je foto te brengen. Goed nieuws: ook jij kunt bokeh in je foto’s creëren. Hoe je dat doet, leggen we je in dit artikel uit.
Hoe ontstaat bokeh?
Bokeh ontstaat in je foto door de juiste combinatie van diafragma (onscherpte) en plaats van de lichtbron. Een mooie bokeh creeër je bijvoorbeeld als je een bloem voor een boom fotografeert, waarbij de zon van achteren door de bladeren schijnt. Focus op de bloem en zorg voor een onscherpe achtergrond. De lichtpuntjes op de achtergrond zullen rondjes worden, die zich zacht mengen met de kleuren van de boom. Een soortgelijk effect zie je ook vaak op kerstfoto’s, waarbij de kerstlampjes onscherp in de achtergrond schitteren.
Bokeh in je foto creëren: kies voor een kleine scherptediepte.
Wil je zelf bokeh in je foto’s creëren? Dan zorg je voor een onscherpe achtergrond (kleine scherptediepte) achter je onderwerp. Dit doe je door te kiezen voor een klein diafragmagetal. Hoe kleiner het diafragmagetal, hoe groter de lichtbolletjes worden. Fotografeer je bijvoorbeeld met een 50mm f/1.8 lens, dan worden de bollen groter en vager dan bij fotograferen op f/4. Gebruik je een lens met een grotere brandpuntsafstand (dus: meer ‘ingezoomd’ op het onderwerp), dan heb je een grotere scherptediepte en dus grotere bokeh-bolletjes.
Goede lichtbronnen voor bokeh
Met alleen een kleine scherptediepte ben je er nog niet. Je krijgt namelijk alleen lichtbolletjes in je foto als er licht op de achtergrond aanwezig is. En dan het liefst meerdere kleine lichtpunten zodat je vele kleine bolletjes krijgt. Voorbeelden van zulke lichtpuntjes zijn een LED-lichtsnoer, waterdruppeltjes op bladeren die het zonlicht weerkaatsen of de zon die van achteren tussen een paar bladeren door valt.
Creatief met bokeh: vormen maken
Standaard zijn de bokeh-lichtpuntjes dus rond van vorm. Je kunt met een beetje knutselen de vorm van de bokeh veranderen. Pak een stuk zwart karton en snijd deze zo dat hij precies even groot is als het glas van je lens. Knip uit het midden een figuurtje, zoals een hartje. Zoek nu felle lichtbronnen, zoals een LED-lichtsnoer en zorg dat deze buiten je focusgebied liggen. Als het goed is heb je nu bokeh in de vorm van jouw figuurtje.
Heeft jouw bokeh standaard al geen ronde vorm? Dan heeft de diafragmaring in jouw lens waarschijnlijk geen ronde maar een hoekige vorm.
En nu experimenteren!
Nu je weet hoe je foto’s met bokeh maakt kun je zelf aan de slag. Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat. Deel het met ons door @sunfieldacademy te taggen in je Instagram-post.
Wil je meer gave fotografietechnieken ontdekken? Meld je aan voor onze offline fotografiecursus, online cursus fotografie of fotografiecommunity The Backpacker. Zien we je daar?